Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Varför jamar min äldre katt på nätterna

”Natt-prataren” 

Den äldre katten har generellt sämre förutsättningar att ”försvara” sig mot faror. Den är till viss del mer beroende av sina ägare för att få känslan av att känna sig trygga. Katter som pratar nattetid gör inte detta för att retas eller köra med oss, utan det finns ofta en bakomliggande oro eller frustration till beteendet. Jag vet att då man som kattägare blivit väckt mitt i natten för femtioelfte gången så kan det kännas så. Sömnlösheten gör oss heller inte alltid så rationella utan vi kan skrika och eventuellt kasta saker för att få den gamle gaphalsen att hålla tyst. Tyvärr kan detta förvärra problemet.

 

Det finns olika orsaker till varför en katt börjar prata mer under nattetid. Det finns olika sjukdomar som ger ”pratigare” katter till exempel hypertyreos, högt blodtryck och senilitet. Men även andra åldersrelaterade förändringar som att förlora hörseln eller delar av synen kan leda till en oroligare och ”gapigare ” katt. Hörselförsämring beror ofta på bortfall av nervceller som kan vara konsekvenser från öroninflammationer tidigare i livet eller artros i mellanörats leder. Detta är något som delvis kan bidra till ett förvirrat/förändrat beteende hos en katt som då kanske sitter/går runt och jamar högt.

 

Som matte och husse är det mycket svårt att ignorera de högljudda, krävande ylningarna från en katt som pockar på uppmärksamhet. Då kattägaren rusar upp för att se vad som står på så ser katten ut som vanligt men inte sällan hittar man katten sittandes utanför sovrumsdörren eller andra våningen.  Många katter lugnar ned sig efter att matte/husse har klappat om katten och gett några omtänksamma ord. Ofta är det känslan att vara ensam/övergiven som oroar den äldre katten, den varma och trygga människan gör att katten kan förlita sig på att hon/han tar hand om allt och katten kan pusta ut. Vi vet att många katter lugnar ned sig då vi ger dem uppmärksamhet. Problemet är att då vi går upp natt efter natt för att trösta/lugna katten så förstärker och lär vi katten att nattylandet gör att katten tänker:  Min människa går upp och ger mig trygghet.

 

Hur skall du hjälpa katter som är oroliga och pratar nattetid? 

Först och främst behöver man låta en veterinär undersöka sin katt för att se om det finns några sjukdomar eller krämpor som orsakar beteendet. Efter att man har behandlat eventuella sjukdomar så arbetar man vidare med kattens miljö för att skapa en trygg vrå för henne/honom att vara i. Hur kan man skapa rutiner och en förutsägbar miljö för katten även nattetid?

  • Behandla eventuella sjukdomar som leder till stress och ”pratande katter”.  Till exempel hypertyreos, högt blodtryckartros och demens.
  • Hjärngympa dagtid – katter behöver stimuleras mentalt och fysiskt i alla livsstadier. En äldre katt behöver få träna sina ”grå celler”. Aktivering dagtid gör att den äldre katten får en känsla av att klara uppgifter och du kan stärka din katts självkänsla. Läs mer om tips på hur du kan leka med din äldre katt senare i artikeln.
  • Öka din katts trygghetskänsla - Om ni misstänker att hon eller han känner sig ensamma eller oroliga nattetid, skapa en plats i ditt sovrum där katten kan få sova. Det kan vara så enkelt att din katt har artros och har förr legat i sängen och nu kan hon/han inte hoppa upp på grund av stelhet och smärta. Om du inte har möjlighet att ha katten i sovrummet måste du skapa en trygg sovplats för henne någon annanstans i hushållet. Se till att sovplatsen är extra mysig. En uppvärmd bädd tilltalar alla katter men särskilt en äldre katt med lite stela leder. Du kan till exempel placera kattbädden vid ett element (inte elektriskt). Se till att hon har allt hon behöver nära sig i sitt nya ”sovrum”. Placera mat och kattlåda i rummet (placera dock inte kattlådan) för nära sängen och maten så doften stör nattsömnen.
  • Nattbelysning- om din katt börjar se dåligt så kan den känna sig otrygg under mörkrets timmar. skaffa en liten nattlampa för att hjälpa din katt att se bättre nattetid. Är du osäker på om din katt har dålig syn eller är blind. Lär dig mer om tecknen som kan tyda på att din katt är blind eller ser dåligt.
  • Natta din katt – få din katt att förknippa sin bädd och ”sovrum” med något positivt och tryggt. Klappa din katt, prata lugnande, skapa en mysig stund tillsammans innan du och katten går och lägger er. Om din katt tycker om att bli borstad, köp en mjuk skonsam borste som du använder vid sängdax. Den taktila beröringen är lugnande och skapar trygghet. Vid nattningen kan du även ge någon lite extra gott att äta. Dels för att din katt inte skall bli hungrig nattetid och därför väcka dig och dels för att förknippa sin sovplats med något positivt, en plats där allt din katt behöver finns. Ge en liten godbit som till exempel uppvärmd fisk eller kyckling.
  • Läs om våra tips på hur du hjälper den döva katten.

Testa lugnande feromoner – vid separationsrädslor kan lugnande doftferomoner, Feliway hjälpa. Sätt en doftavgivare i det rum som katten skall sov i. På detta vis fylls rummet med lugnande feromoner som ger katten en ökad trygghetskänsla

Kategori: Katt