Kategorier

Nyheter

Erbjudande

Om oss

Hur hjälper jag min döva katt?

Publicerad: 2015-03-05 22:16:26

Den döva katten

Katter som är döva kompenserar och använder sina övriga sinnen. Döva katter observerar sin omgivning intensivt. De läser in andra signaler från sina djurägare och andra husdjur. De förlitar sig mer på synen, vibrationer och förändringar i luftens strömmar. En döv katt kan till exempel veta att du kommer hem genom att de känner av vinddraget från den öppna dörren.

Medfödd dövhet

Det finns vissa katter som föds döva. Medfödd dövhet drabbar framförallt katter med vit päls. Dövhet hos icke vita katter är mycket ovanligt. Katterna kan vara döva på båda öronen eller bara på ena örat. Medfödd dövhet har ett starkt samband till vit päls och blåa ögon. Genen som är ansvarig för den vita pälsen, dövheten och de blåa ögonen påverkas av andra gener samt av miljön, därför är det inte alla katter vita katter som blir döva. En katt som har både vit päls och 2 blåa ögon löper 3-5 gånger större risk att drabbas av dövhet än en katt utan 2 blåa ögon. Förutom, pälsfärg, och ögonfärg så har man dessutom sett att en vit katt med lång päls löper ännu större risk att drabbas av dövhet.

Om dessa katter föddes i vilt tillstånd så skulle de inte leva länge då anlagen förutom att det ger dövhet även för med sig:

  • Känslighet för starkt ljus på grund av de båda blåa ögonen
  • Sämre förmåga att se i miljöer med dålig belysning

Katter som har drabbats av medfödd dövhet skall man inte använda i avel, därför har man icke invasiva tester där man testar om katter med vit päls är döva innan de kan användas i avel.

Tips på hur du kan hjälpa din döva katt

  • Katter som inte hör blir lättare skrämda. Då du eller någon annan närmar er katten, försök att berätta för katten då ni närmar er. Närma dig din katt så han/hon ser dig komma. Katter känner vibrationer, klappa händerna eller stampa i golvet då du närmar dig så katten har chans att veta att du kommer. Du kan även använda ljus för att kommunicera att du kommer in i ett rum eller hem efter jobbet. Stäng av och sätt på strömbrytaren då du kommer in i ett rum för att signalera att du kommer.
  • Lär din katt ”teckenspråk”. Katter är smarta och det finns inget hinder till att du lär din äldre katt olika tecken som han/hon kan förknippa med till exempel; matdax, mys i soffan etc.
  • Kommunicera även med din döva katt genom beröring. Att borsta och kamma alla katter ger er en bättre relation. En snäll borste kan passa den äldre döva katten som då är skonsam mot stela leder. Exempelvis Furminator för kattungar eller en gummiborste som Kong Zoom Groom
  • Ha rutiner och lär din katt dessa. Lär katten att komma då du kallar. Böj dig ned till kattens nivå och sträck fram handen och använd ditt tecken för att du vill att katten skall komma. Förstärk beteendet då katten närmar sig genom att ge en godis till honom/henne. Ge mat på bestämda tider och ha matplatsen på samma ställe.
  • Hur hittar du din katt då du kallar på den? Ett tips jag fick från en kattägare var att hänga en nyckelvissla på katten. Då katten var borta så klappade hon med händerna och nyckelringen visslade. Nu för tiden finns även lösningar, Appar, till din mobiltelefon som hjälper dig att hitta borttappade nycklar. Kanske detta kan vara en teknik som vi även kan använda för att hitta våra äldre handikappade katter?
  • Du behöver säkra utomhusmiljön, då en döv katt inte hör bilar eller andra faror så som lös springande hundar. Det bästa är om man kan begränsa utomhusmiljön och hålla katten på den egna tomten.
  • Lek även med din döva katt! Köp leksaker där katten får använda sina övriga sinnen. Testa med leksaker som doftar kattmynta eller tex lavendel

 

Leksaker för den döva katten

Kong paymas buddy och Kong wubba mouse en leksak innehållande kattmynta som stimulerar katten högt utvecklade doftsinne. Den söta leksaken har även mjukt material för att stimulera beröring

Automatiska leksaker som rör sig lockar kattens jaktbeteende. Pet safe Flik & den rörliga laserpricken som katten kan jaga är 2 bra exempel.

Kong scamper har också en struktur som lockar katten att klösa och riva på dem vilket stimulerar kattens känsel. Innuti leksaken finns en liten mjuk leksaksmus med kattmynta i.

Du kan också köpa kattmynta spray som du ”parfyrmerar” din katts leksaker med.

Du kan även använda mat och godisar som aktivering och stimulering med till exempel en aktiveringsboll eller kattpyramid.

Kitty show är en DVD speciellt framtagen för katter med spännade insekter som katten kan jaga och då få utöva sitt jaktbeteende även om katten inte längre har möjlighet att spendera tid utomhus som innan.

 

Dela detta innehåll