Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Aktivera och motionera din katt

Motion sänker blodsockret i blodet och katten och hunden kan gå ned i vikt. Om man inför 10 minuter av motion dagligen kan det göra en skillnad på blodsockervärdena, vilket är extra viktigt om din katt har diabetes. Det är lättare att öka motionen för sin hund. Då du skall motionera din katt så får man ha fantasi. Du kan till exempel låta katten arbeta för att få tag på maten.

Här följer 7 tips på hur du kan aktivera din katt och kan få din katt att minska i vikt.

  1. Lägg en matportion högt upp tillexempel på ett klätterträd. Klätterträd är bra sätt att öka aktiveringen os din katt. Att klösa på klösbrädor som ofta finns inbyggda på större klätterträd, gör att katten jobbar med sina muskler.
  2. En portion av maten kan du lägga i en aktiveringsboll. Du måste dock kontrollera med din veterinär att din katt inte också har artros och därför har svårare att klättra för att få tillgång till mat. Det finns även aktiveringsleksaker som du kan pröva för att få din katt att med lek röra sig mer. Doorway Dangly är ett "feeding puzzle" som du fäster i dörr karmen som din katt leker med för att få ut maten.
  3. En leksak med en rörlig laserpunkt som rör sig i några minuter är oemotståndlig för de flesta katter. Pet Safe Bolt är en automatisk laserpekare som är framtagen för att aktivera och stimulera katter.
  4. Med prismor som leker i solljuset kan du även öka aktiveringen hos din katt. Du kan hänga prismor i fönstret och låta solkatterna få din katt att leka. Du kan även få samma effekt om du leker med en spegel.
  5. Leksaker med kattmynta lockar fram kattens naturliga lekfullhet. Det finns leksaker som innehåller mynta och du kan även spraya kattmynta och fylla på doften på din katts leksaker.
  6. Variera leksakerna- katter är nyfikna djur och tycker om leksaker med olika ljud, olika ytor.
  7. Om du har en innekatt börja vänja den vid sele och ta den på korta promenader.

Motion vid diabetes

Motionen för en katt och hund med diabetes är mycket viktig. Den dagliga motionen hjälper till att hålla kattens blodsockernivåer nere. Motionstipsen ovan passar även för katter med diabetes. OBS om en innekatt med diabetes plötsligt får bli utekatt är det risk att katten får insulinkänning vilket kan bli allvarligt. Gör därför inga hastiga ändringar i motionen utan ändra gradvis. Det är bra med regelbunden lågintensiv träning. Om du har en utekatt som har diabetes mellitus så skall den fortsätta att få gå ute, motion är bra för dem. Det är viktigt att diabeteskatten kommer hem över natten så man kan medicinera katten morgon och kväll. Om man har en katt som brukar vara borta flera dagar i sträck så får man tänka på att låta katten bli innekatt. Dessa katter är inte lämpliga att behandla för diabetes utan där får man innan insatt behandling fundera på om man kan förhindra detta.

Kategori: Katt