Tips och Nyheter

Senaste artiklar

HJÄLP mitt djur har loppor - vad gör jag?

Loppor kan även bära med sig sjukdomar som kan smitta oss och djuren. Det finns alltså många anledningar till att skydda ditt djur och din familj mot loppor!

MÅNGA OLIKA LOPPARTER

Det finns många olika arter av loppor till exempel kattloppan, hundloppan, fågelloppor, igelkotteloppor. Loppan är cirka 2-6 mm långt (beror på art) den är brun, blank och är tillplattad på sidorna. Din veterinär hjälpa till att artbestämma med hjälp av att titta på loppan i mikroskop.

Loppsläktet är stort men lopporna är dock inte artspecifika vilket gör att den kan livnära sig med hjälp av att suga blod från olika djur. Till exempel kattloppan är inte artspecifik utan den kan suga blod från andra däggdjur också. Men lopporna behöver blod från sitt eget ”värddjur” för att kunna föröka sig. Ibland kan också vi bli bitna av våra fyrfotade vänners loppor och då få små röda prickar som kliar till exempel på benen eller armarna.

LOPPANS LIVSCYKEL

Loppans livscykel är runt 1 månad men den kan vara så kort som 14 dagar och lång som 1 & halvt år beroende på vilken temperatur och luftfuktighet det är i miljön. Vad som är avgörande för loppans utveckling är näringen(blod från olika djur), fukt och värme.

Den vuxna loppan lever på ett däggdjur, där den äter av värddjurets blod och förökar sig och lägger ägg. Den vuxna loppan lägger ägg under ca 2 veckors tid och lever i medel cirka 1 månad på djuret innan de dör. Äggen som loppan lägger faller ner till marken /golvet i hemmet ofta runt husdjurets sovplats. Ur äggen kläcks lopplarverna som sedan blir till puppor. Larverna trivs i mörker och i fuktig miljö. Till exempel under en soffa, under en matta, i mattans fransar eller i din hund och katts liggpuff. Larver är känsliga för UV ljus och uttorkning. Pupporna är mycket motståndskraftiga och kan överleva i upp till 12 månader i hemmet. Pupporna är ”klistriga” och fastnar lätt i päls, på människors kläder eller skor och kan då transporteras och spridas till nya miljöer.

De senaste 10 åren har man genom forskning om hur loppan lever. Innan trodde man att loppan bara var på djuren då de skulle äta och att de sedan fanns i djurens hemmiljö. Man vet nu att de vuxna lopporna stannar den mesta av sin tid på djuren och om de trillar av så överlever de ofta inte mer än 3-5 dagar. Den vuxna loppan äter sin första ”måltid” på katten eller hunden väldigt fort. Mellan 30 minuter till 1 timme efter att loppan har hittat sitt offer börjar den suga blod. Sedan tar det bara 48 timmar innan loppan söker upp en partner och förökar sig. Redan 36 timmar efter att loppan hamnat på katten eller hunden lägger den mellan 20-30 ägg om dagen men som mest kan honan lägga 50 ägg om dagen.

Kattloppan överlever inte längre perioder i minusgrader, så i Sverige är kattloppor framför allt ett problem som drabbar katterna och hundarna under den varmare säsongen samt så förekommer kattloppan mest i södra Sverige. Då Kattloppan bara kan föröka sig med hjälp av blod från katt eller hund så är det viktigt att din veterinär får undersöka och se vilken loppa det är som orsakat problem hos din katt. Beroende på vilken loppa så väljer man sedan olika typer av behandling.

TECKEN PÅ ATT DITT DJUR HAR LOPPOR

 • Klåda - Loppor kan bidra till olika sjukdomstecken men det vanligaste är att ditt djur börjar klia sig. Vissa djur har så kallad loppallergi och drabbas då av mer omfattande bekymmer. De flesta djur kliar sig i olika intensitet. Klådan är framförallt längs med ryggen och i länden, runt svansbasen
 • Slickar sig - Tänk på att katter förutom att klia även slickar, biter bort sin päls i försök att bli av med klådan och lopporna. Ibland kan man hitta hudområden som är helt kala av slickande till exempel på kattens buk, bakben och runt svansroten.
 • Hudförändringar - Ett långvarigt kliande/slickande kan leda till sår och hudinfektioner som är smärtsamma för djuren. Djur som har utvecklat en allergi mot loppor får en intensivare klåda då det i djurens hud bildas en inflammation. Man kan ibland se katter och hundar som har vätskande upphöjda sår på huden. Vissa av djuren kan få hudinfektioner som följa av kliandet och irritationen i huden. Ibland ses små blödningar framförallt på djurens mage ca 4 mm, vilket beror på att ämnen i loppans saliv ger denna reaktion hos djurets hud.
 • Sårskorpor & mjäll - Hos katt fås ofta en allergisk reaktion med rikligt av små sårskorpor framförallt utefter ryggen. Många djur har även mer mjäll på grund av hudirritationen som gör att hudcellerna dör snabbare än normalt.
 • Trötthet - Om lopporna får ”härja fritt” kan djuren visa trötthet på grund av blodbrist om djuret har många loppor men detta gäller framförallt förvildade tamdjur så som hemlösa katter.

HUR VET JAG OM MITT DJUR HAR LOPPOR?

Om din katt och hund nu visar tecken på att ha loppor – hur vet du säkert? Det finns olika saker som kan ge oss mer ledtrådar på att de har loppor.

Hitta loppor – Säkrast vet vi ju om vi hittar loppor men det kan vara väldigt svårt att hitta själva lopporna som är mycket rörliga.

Leta efter spår från loppor - Det vara lättare att leta efter spår som lopporna lämnar efter sig – deras avföring. Loppavföring ser ut som mm-stora svart/bruna kommatecken. Om du hittar misstänkt avföring så kan du lägga den på ett vitt hushållspapper och ta på lite vatten och krossa sönder det svarta kommatecknet. Om det är loppans avföring så blir det lite rödaktig kring den mosade avföringen för att det innehåller blod som loppan fått i sig efter att ha ätit på oss och djuren.

Loppbett - Ibland kan vi hitta utslag efter loppbett på oss själva. Ofta kan du hitta dessa som små röda prickar /utslag på benen och kring vristerna.

Spår efter mask - I avföringen på katten och hunden kan man ibland se ”risgryn” vilket är ”bandmaskägg”. Detta sker på grund av att loppan kan bära på bandmaskägg som kan smitta via att katten eller hunden slickar i sig hela loppor via klådan. Katter är extra ”duktiga” på att slicka i sig hela loppor och då löper de även lite större risk att drabbas av bandmask vid loppangrepp.

LOPPOR KAN SPRIDA ANDRA SJUKDOMAR

Förutom bandmask så kan loppor även sprida med sig bakterier som kan ge sjukdom hos djuren och ibland hos människor. Ett exempel är Bartonella Henselaesom kan ge människor Cat scratch disease som dock är ovanlig i Sverige. Ett annat exempel är Mykoplasma Haemofelis som är en bakterie som smittar ffa katter via kattbett och troligen även via blodsugande insekter som loppor och fästingar. Sjukdomen kan vara mycket dramatisk och ger katten blodbrist om inte behandlingen fungerar kan sjukdomen leda till att aktten avlider. Utomlands så kan lopporna även sprida andra sjukdomar vilket ofta har med ett mer för loppor gynnsamt klimat i dessa länder, vilket till exempel leder till att lopporna kan föröka sig året runt. Många av dess sjukdomar är ännu inte vanliga i Sverige så som loppburen fläckfeber som orsakas av en bakterie. Men det var ett fall i Tyskland där en djurägare blev smittad av sin hund som hade fått sjukdomen via ett loppangrepp.

Forskare misstänker att loppor även skulle kunna vara smittöverförare av kattsjukdomar som FIV (kattaids) och FeLv (kattens lekukemivirus) men detta krävs det fler studier för att bevisa.

BEHANDLING AV LOPPOR

Många djurägare väntar tills att de ser att deras katt eller hund kliar sig. Då har lopporna ofta hunnit föröka sig ett tag och ägg, puppor och larver finns redan i närmiljön, redo att utvecklas till vuxna loppor som på nytt kan suga blod ifrån ditt husdjur och din familj. Man måste därför behandla både djuren och deras miljö. Du måste även ha tålamod då man bekämpar loppor som har hunnit slå sig ner i hemmet eller i utomhusmiljön nära hemmet.

LÄKEMEDEL MOT LOPPOR

Läkemedel och medel som bekämpar loppor måste ha 2 viktiga egenskaper:

 1. de skall döda den vuxna loppan snabbt, innan den hinner para sig och lägga ägg
 2. de skall ha en lång verkan så att medlet även dödar larver, vuxna som kläcks ur äggen och utvecklas från pupporna.

Det är viktigt att arbeta i förebyggande syfte med loppmedel i form av olika läkemedel. Då slipper man få in lopporna i huset och förhindrar att lopporna hinner föröka sig i större skala och skapa stora loppinvasioner i ditt hem. För djur som har utvecklat loppallergi som skall dessa djur ha förebyggande skydd från vår till höst. Det räcker med att en loppa biter ett allergiskt djur för att de skall få intensiv klåda och allergiska hudbekymmer.

Det finns flera olika läkemedel för att skydda ditt djur mot loppor. Vissa av dessa kan du köpa receptfritt på ett apotek och andra behöver du ha ett recept från en veterinär. Det kommer hela tiden nya läkemedel på marknaden så hör med din veterinär vilka som är mest lämpliga för ditt djur.

VISSA LÄKEMEDEL ÄR GIFTIGA FÖR KATTER!

Varje år dör det katter på grund av att de får fel lopp- eller fästing-mediciner. Vissa läkemedel som används mot loppor och andra parasiter hos hund kan vara giftiga för din katt. Permetrin är ett läkemedel som är giftigt för din katt. Det är en av de vanligaste förgiftningar som drabbar katter i hela världen. Dessa hemska dödsfall kan så lätt undvikas genom följande:

 • Läs på förpackningen - Läs alltid på förpackningen om läkemedlet är till för katter.
 • Välj läkemedel som fungerar både för hund & katt - Om du har både hund och katt så välj läkemedel som fungerar för båda två! Risken att du tar fel pipett finns. Katter har även blivit förgiftade av sina hundkompisar genom att de slickat i sig eller kommit i kontakt med läkemedlet på hundens hud direkt efter medicinering.
 • Köp aldrig produkter utomlands - Köp aldrig läkemedel från butiker utomlands, även om säljaren säger att det är produkter som är gjorda för katter. Utomlands finns det olika produkter som är gjorda för katter som innehåller lägre mängder av permetrin som även det kan vara skadligt för katter. Flera av lopphalsband samt schampon som du kan köpa utomlands kan innehålla permetriner.
 • Fråga din veterinär - Är du osäker be din veterinär om hjälp att välja ett säkert lopp- och fästingmedel för din katt

Läkemedel som innehåller ämnet permetrin är giftiga för din katt och kan vara giftiga för andra små djur också. Exempel på läkemedel som innehåller detta är Exspot och Frontec.

Nedan kommer vi gå igenom några av de läkemedel som finns på marknaden (OBS artikeln skriven 2016) men det kommer hela tiden nya produkter så vi har valt att endast ta upp några av de vanligaste produkterna i vår artikel.

SPOT-ON LÖSNINGAR MOT LOPPOR

Många att välja mellan - Det finns flera lösningar som du kan lägga på kattens och hundens hud. Lösningarna sprider sig sedan över djurets hela hud och skyddar mot loppor och ibland är de även verksamma mot andra parasiter och insekter.

Medicinera på rätt ställe - Tänk på att lösningen skall medicineras på ett ställe där inte djuret når att slicka i sig lösningen. Katter är ju väldigt flexibla! Man brukar rekommendera att man tömmer pipetten med lösningen på huden i nacken eller mellan bogbladen. Ditt djur skall inte själv kunna slicka bort lösningen innan lösningen hunnit sprida sig ner i huden, vilket brukar ta några timmar.

Medicinera på huden - Tänk på att djur med mycket tjock päls kan vara svårare att medicinera. Det är lätt att medicinen hamnar ovanpå huden i pälsen, där den inte ger önskad effekt. Du måste sära ordentligt på pälsen för att tömma pipetten direkt på huden. Om du är osäker raka då bort en liten bit päls i nacken eller be din veterinärklinik om hjälp.

Flera djur – isolera var och en Om du har flera djur så skall de inte vara tillsammans direkt efter att du medicinerat djuren för att minimera risken att de skulle slicka varandra och då få i sig medlet. Det samma gäller om du har små barn som skulle kunna klappa djuret direkt efter att du lagt på läkemedlet. Alla pälsdjur i hemmet skall behandlas.

Smidiga att ge - Spot-on lösningar är smidiga att ge även för katter som kan vara svåra att få i läkemedel via munnen.

Bad minskar effekten av läkemedlet - Tvätta alltid händerna efter att du har behandlat din katt. Tänk på att spot-on lösningar kan minska sin effekt om din katt badar ofta men detta är ju framför allt något som gäller för jyckar som är gladare i vatten. Vid överkänslighet mot olika spot-on lösningar ( är ovanligt men drabbar alltid några djur varje år), kontakta direkt din veterinär. Med vissa spot-on lösningar kan man försöka tvätta hunden och katten för att få bort en del av lösningen från huden. Använd då ett milt schampo som är till för djur, till exempel Douxo underhåll. Om ditt djur får kramper kontakta direkt veterinär.

Frontline spot-on

Frontline spot om kan användas både till hund och katt. Det finns nu flera andra lösningar på marknaden som innehåller samma substans fipronil, under olika namn. Till skillnad från många andra spot on lösningar så är denna inte giftigt för katter. Därför kan denna vara att föredra om man har både hundar och katter i samma hushåll. Frontline skall inte användas till kaniner då det kan vara dödligt för kaniner. Frontline skyddar ditt djur från flera utvärtes parasiter som loppor, fästingar och löss. Beroende på parasit så har det ett skydd mellan 3-5 veckor. Man brukar därför medicinera djuren 1 gång i månaden. Preparatet har lite kortare skydd mot fästingar hos katt än hos hund. Vissa djur kan vara överkänsliga mot frontline. Frontline finns även som spray som man kan använda för att behandla hundar och katter men även som du kan spraya på sovplatsen för att bli av med eventuella loppor som finns i miljön.

Exspot spot-on

Exspot innehåller den aktiva substansen permetrin som är aktivt mot flera ektoparasiter loppor, löss, mjällkvalster, fästingar. Exspot ger man sin hund varje månad vid behandling mot och förebyggande mot loppor. Andra läkemedel som även innehåller denna aktiva substans är Frontec spot-on som innehåller en kombination av fipronil (som även finns i Frontline) och permetrin, vilket ger etta bredare skydd mot fler insekter och parasiter. Frontec spot-on ger tex ett skydd mot vissa insekter som tex sandmyggan som kan sprida den allvarliga sjukdomen leischmania som är vanligt förekommande i länder runt medelhavet. Om man skall resa med sin hund och stanna längre tid i dessa länder skall man diskutera lämpliga antiparasitära medel för sin hund för att förebygga att den smittas av sjukdomar vanligt förekommande där.

OBS Expot och Frontec är giftigt för katter och andra smådjur!

Advocate spot-on

Advocate innehåller 2 st verksamma ämnen; imidakloprid och moxidectin och har därför ett brett spektrum av parasiter som den bekämpar. Förutom loppor så behandlar advocate löss, öronskabb, demodex och vissa inälvsparasiter. Avdovate kan användas till hundar, katter och illrar. Moxidectin kan vara farligt för vissa individer av olika collieraser om hundarna får i sig läkemedlet via munnen. Man måste därför vara extra noga att dessa raser eller blandraser med dessa raser i sig inte får läkemedlet tex genom att den slickar i sig det. Advocate är bra läkemedel om katten eller hunden lider av många parasiter samtidigt.

Stronghold spot-on

Stronghold är en spot-on lösning som kan användas både till hundar och katter och efter konsultation med veterinär till vissa små smådjur. Det är ett medel som är verksamt mot flera utvärtes och invärtes parasiter. Stroghold är verksamt mot loppor, öronskabb, löss, rävskabb, hjärtmask (förebyggande behandling) vissa maskar. Beroende på vilket djur som smittat djuret väljer man olika behandlingsintervall. För loppor behandlar man djuren 1 gång i månaden du bör upprepa behandlingen under minst 6 månader eller så startar man behandlingen en månad innan loppsäsongen startar och ger medlet till på hösten när första frosten kommer.

Det är ett bra medel att välja om man vet att ett djur är smittat av flera parasiter samtidigt.

TABLETTER MOT LOPPANGREPP

Det kommer hela tiden nya läkemedel mot utvärtes och invärtes parasiter. Fördelar med att ge hunden eller ibland katten en oral medicin är att frekventa bad inte påverkar effekten av läkemedlen. Djuren behövs heller inte isoleras för att minska risk av andra djur eller barn i hushållet kommer i kontakt med läkemedel som ännu inte hunnit tas upp av djuret. Som till exempel efter spot-on behandlingar. Ett nytt läkemedel som ger ett mycket långt skydd och snabb effekt mot loppor är Bravecto

Bravecto

Bravecto innehåller en helt ny grupp av parasitdödande medel, Fluralaner. Det är en tuggtablett som hunden sväljer och ger då ett skydd på 12 veckor mot loppor och mot fästingar. Vad som är unikt (i dagens datum) med läkemedlet är att det har den snabbaste dödande effekten på loppor och fästingar. Redan efter 8 timmer efter att hunden har ätit tabletten så är den skyddad mot fastsittande loppor. Detta gör att lopporna inte hinner para sig eller lägga ägg. Loppans livscykel avbryts snabbt.

 Bravecto är också att föredra om man har en hund som badar mycket, då detta inte påverkar effekten negativt. För hundar med loppallergi passar även Bravecto bra då den ger ett snabbt skydd och har en lång effekt.

Bravecto spot-on finns för katt 

Nexgard

Är en tuggtablett för hundar mot loppor och fästingar som ger ett mycket effektivt skydd i 1 månad mot både loppor och fästingar. Tabletten ger en snabb effekt direkt efter att hunden ätit upp tabletten så att inte loppan hinner föröka sig. Tabletten passar även hundar som badar mycket då effekten inte minskat med bad som vid vissa spot-on lösningar.

Comfortis 

Comfortis är en smaksatt tuggtablett som innehåller ett loppdödande medel, spinosyn som är en ny grupp av insektsdödande medel. Så om din hund eller katt inte tål tex frontline, eller stronghold så kan ni prata med er veterinär om det vore ett lämpligt loppdödande medel för ert djur.

Det är ett mycket snabbt verkande medel. Redan efter några timmar så har den en dödande effekt på lopporna och förhindrar då att ägg hinner läggas av honorna. Medlet är endast till för att behandla eller förebygga loppangrepp och skall tas en gång i månaden tillsammans med miljösannering vid loppangrepp.

program

Om din veterinär konstaterar att det är katt eller hundloppor som drabbat ditt djur så kan behandlingen behövas kompletteras med läkemedlet program som förhindrar att de vuxna lopporna lägger ägg. Du kombinerar då detta läkemedel som din veterinär rekommenderar. Program finns som tabletter för hundar och i oral lösning för katter.

HALSBAND MOT LOPPOR

Seresto halsband

Seresto halsband kan både hund och katt ha. Hundar och katter som inte tål frontline eller hundar som inte tål exspot kan ibland tåla seresto. Tala med din veterinär. Seresto innehåller 2 st aktiva ämnen; Flumetrin och Imidakloprid. Halsbandet får då en bredare effekt mot olika parasiter. Halsbandet behandlar och skyddar hund och katt mot loppor. Det har en snabb effekt och loppan hinner inte föröka och loppans livscykel bryts. Halsbandet skyddar även mot fästingar och man har sett att hundar med rävskabbsinfektion efter cirka 3 månaders användning av halsbandet blivit av med sin infektion.

Halsbanden är positiva då hunden kan bada med det. Man bör dock inte ge hunden upprepade schamponeringar då kan effekten av läkemedlen minska. Frekventa bad påverkar framför allt halsbandets effekt mot loppor som då kan minska sitt skydd till 5 månader istället för 7-8 månaders skydd.

Halsbandet Seresto är bra då det ger ett långt skydd mot de vuxna lopporna 7-8 månader. Om du skal använda halsbandet som skydd mot fästingar så dröjer det ca 48 timmar innan man får full effekt och då kan fästingen hinna suga blod från din hund och katt. Var därför ute i god tid och sätt på halsbandet direkt då våren kommer. I södra Sverige skall skydden på redan i mars! Kom ihåg att behandla ALLA djuren i hushållet samtidigt.

Scalibour halsband – är bara till för hundar OBS är giftigt för katter. Skall inte användas till hundar med pyretrinöverkänslighet. Detta halsband skyddar hunden mot fästingar och sandmyggan som sprider den allarliga sjukdomen leichmania som är mycket vanlig i länderna kring medelhavet. Detta är en allvarlig sjukdom som också kan sprida sig till människor. Många gatuhundar i dessa länder har tyvärr drabbats av sjukdomen. Om ni skall åka på semester med er hund prata med veterinären om vad ni behöver för skydd. Scalibour är ett bra val om man åker till länder där sandmyggan finns. då fås skydd mot fästingar och myggan samtidigt. Om din hund får en reaktion av halsbandet tvätta flera gånger med milt schampo till exempel douxo care schampo så försvinner effekten ur kroppen.

HJÄLP MOT KLÅDAN OCH INFEKTIONER VID LOPPANGREPP

Intensivt eller kontinuerligt kliande kan ibland ge sekundära hudinfektioner som behöver behandling av bakteriedödande schampon som Douxo klorhexidin /pyo scahmpo eller klådstillande sprayer som Douxo Calm serum /Lindra gelspray För katter som hatar att schamponeras och som kanske blir lite skrajsna av att höra spray-ljudet så finns det mousser som tex Calm mousse som är lite bakteriedödande och klådstillande som kan vara ett alternativ. Ofta används dessa i kombination med antibiotika som en veterinär kan skriva ut efter en undersökning.

Tänk på att låta veterinären artbestämma loppan då till exempel vissa loppor så som rått- och fågelloppor inte påverkas av att vi städar hemmet. Om din katts/hunds loppor kommer ifrån igelkotten eller fågeln utomhus så spelar det ingen roll hur mycket du städar ditt hem. Det kanske är ett fågelbo med fågelloppor ovanför din uteplats som du behöver flytta på istället för att få bort källan till ditt djurs lopp-problem.

Miljösanering:

Vilken loppa är det? - Tänk på att låta veterinären artbestämma loppan då till exempel vissa loppor så som rått- och fågelloppor inte påverkas av att vi städar hemmet. Om din katts/hunds loppor kommer ifrån igelkotten eller fågeln utomhus så spelar det ingen roll hur mycket du städar ditt hem. Det kanske är ett fågelbo med fågelloppor ovanför din uteplats som du behöver flytta på istället för att få bort källan till ditt djurs lopp-problem.

Städa sovplatsen noga - Lopporna finns framförallt där hunden och katten sover. De vuxna lopporna tycker inte om solljus. Du kommer heller inte hitta larver där det är många som går omkring i hemmet eller ute i trädgården. På de platser där du hittar loppavföring eller där vuxna loppor lämnat spår efter torkat blod, finner du loppägg och lopplarver.

Dammsug - Dammsug noga och ofta, minst 2 gånger i veckan. Dammsug golv, mattor, möbler, golvlister och i skåp dagligen (eller varannan dag) för att få bort loppägg, larver och de vuxna lopporna. Att dammsuga är ett effektivt sätt att få bort ägg, larver från miljön. Släng dammsugarpåsen men du behöver inte göra detta efter varje städning utan du kan slänga dessa en gång i vecka. Om du har en dammsugare som även tvättar mattor är detta perfekt att göra en gång i veckan på mattor och kanske även på textilmöbler (om dessa tål att tvättas). Soffor som djur sover i kan vara fulla med puppor, larver och ägg. Dessa måste också dammsugas eller tvättas bort för att hindra att nya vuxna loppor utvecklas.

Tvätta ”sängkläder” - Tvätta Liggunderlag, filtar som ditt djur sover på/i i varmt vatten med löddrande tvål eller i tvättmaskinen med tvättmedel i 60 grader. Om ditt djur sover hos dig måste du också tvätta dina sängkläder 1 gång i veckan. Loppor dör vid minusgrader. Du kan lägga in liggunderlag, sovplats i plastpåse i frysen under 2 dygn.

BEHANDLA BANDMASKINFEKTION

Behandla om djuret har klåda runt anus eller om du ser ”risgryn” i avföringen mot bandmask- det finns receptfria preparat på apoteket till exempel Droncit.

ALLT SOM ÄR ”NATURLIGT” ÄR INTE BRA

OBS tea tree oil är giftigt för katter och hundar och kan vara giftigt för flera andra små djur! Dom kan få neurologiska symptom och det kan få så allvarliga följder att djuren dör. Jag glömmer aldrig då jag arbetade på djursjukhus och en förtvivlad djurägare kom in med en kaninmamma och ett marsvin som hade kvalster. Alla deras ungar hade dött efter massiva krampanfall, efter en behandling med ohyraspray med tea tree oil som en zooaffär hade rekommenderat.

Vitlök skall man inte heller mata sitt djur med, då även det är giftigt för djuren. Lopphalsband med ultraljud, fungerar inte enligt studie Dryden 1989. Jästtabletter är tyvärr heller inte något som fungerar. Citronhalsband kan orsaka kraftig kontaktallergi och ge värre symptom än själva lopporna.

 

 

Kategori: Hund, Katt