Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Urinprovtagning på katt hemma

Hur tar man urinprov?

När du ska ta urinprov från din katt får du använda din fantasi! Vissa katter kissar om man fyller kisslådan med plastkulor kallad cat kor som finns att köpa hos veterinär. Ofta krävs 2 st påsar då katten vill kunna gräva i ”sanden”. Vissa katter behöver få vänja sig vid dessa plastkulor. Även om katter är nyfikna i naturen, så kan de vara mycket misstänksamma mot ny slags ”sand”. Vi har även tagit hem en kattsand som liknar just sand men som inte absorberar urinen utan du kan samla ihop urinen i botten på kattlådan. Dessa Kit 4 cat kommer i 3 st små set om 300 g sand tillsammans med provrör och pipett. Vilket passar bättre om du behöver ta flera urinprov tex diabetespateinter, njurpatienter mm. Ibland kan man få katten att istället kissa om man fyller lådan med annat material som inte suger åt sig urinen. Tex vaxduk eller plastpåsar som man river sönder. På vissa katter kan man se då det är dags att gå på lådan. Du kan då försiktigt skjuta under en lång-armad slev eller en liten plast låda, för att fånga upp urinen.

Vad kan man upptänka i urinprov?

I urinprov kan din veterinär mäta olika parametrar som kan påvisa på tex:

  • Urinvägsinfektion
  • Urinkristaller
  • Njurpåverkan
  • För högt/lågt blodsocker 

Urinprov vid njursjukdom

Vid njursjukdom är det först i ett urinprov som man kan upptäcka en tidig påverkan. Din veterinär kan med ett urinprov mäta protein/kreatinin kvoten i urinen. Detta värde i urinen förändras tidigare vid en njurpåverkan än de förändringar du kan se i ett blodprov som inträffar lite senare vid njurpåverkan. 

Urinprov vid Diabetes mellitus

För att kontrollera behandlingen vid diabetes melllitus så tar djurägaren urinprov hemma.  På apoteket finns urinstickor som heter Keto-diaburstix 5000 dessa mäter endast glukos och ketoner, vilket är det enda man behöver vid urinprovstagning för kontroll av Diabetes Mellitus behandling. Regeln vid Diabetes behandlingskontroll är att:  

  • Ketoner skall aldrig finnas i urinen som man provtar hemma
  • Glukos kan vara lite positiv då det är spontankastad urin men om glukos vid flera tillfällen efter varandra är på 0 så tag kontakt med din veterinär

Symptom på ketoacidos är att katten bla kräker, mår illa. Diskutera med din veterinär hur, när du skall ta proverna och sedan är det bra att föra ned dem i en dagbok för att ge dem till din veterinär vid nästa besök.

  1. Direkt före morgonmaten tex kl. 7-8 på morgonen
  2. Andra provtagningen tas mitt på dagen
  3. På kvällen innan kvälls sprutan
Kategori: Katt