Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Förbygg övervikt hos din katt

Vildkatter äter 10-20 gånger av små måltider om dygnet. De tillbringar flera timmar om dygnet att söka och jaga efter födan. Om du som djurägare försöker efterlikna dessa matbeteenden så ökar du kattens motion och minskar risken för stress och oönskat beteende som kopplas ihop med katter som får för lite stimulans av problem lösning.

Mat som förebygger och behandlar övervikt hos katt

Hos din veterinär hittar du mat för kastrerade katter som förebygger viktuppgång. Ibland kan katterna öka i vikt trots att man köper foder för kastrerade katter. Då kan du ge foder med lägre energi-innehåll som t ex Specific Weight Reduction och Royal Canin Satiety. Det finns också bra alternativ i blötfoder för att hålla nere. Vi vill här passa på att tipsa om Specific Adult Wet och Royal Canin Obesity Wet som är 2 bra foder som du kan ge en överviktig katt.

Ibland får man testa sig fram till vilken diet som passar katten. Bara för att ett bantningsfoder inte gett någon viktnedgång så skall man inte ge upp. Kontrollera först att du ger rätt dagsdos. Fundera sedan igenom om du ger ”godis” till katten. Om du belönar din katt med godis så måste den näring som katten får i sig via detta också räknas med i dygnsdosen. Det bästa är att använda vanlig mat som godis.

För katter som vaknar under natten och vill ha mat bör man försöka se till att ge den största matportionen innan läggdax.

Stimulera din katt till ett normalt ätbeteende

Det finns enkla knep att ta till för att stimulera ett normalt ätbeteende hos en katt. Här följer några tips att starta med.

  1. Kasta små bitar torrfoder så katten får fånga dem, likt hur den får jaga föda i det vilda
  2. Bygg egna gömställen i vilka du kan gömma mat inuti. Bra gömställen är gamla toalettrullar, en pappkarton med ett litet hål så att katten får plocka ut torrisarna med tassen.
  3. Gömställen finns att köpa. Lägg en del av matransonen i en aktiveringsboll , Slimcat eller kattpyramid. cat treat maze är en annan aktiveringsleksak som både berikar samt gör att katten får jobba lite för maten.
  4. Använd matskålar som aktiverar och tvingar katten äta lite långsammare. Pet safe funboard är en aktivitesplatta med flera lösningar där du kan lägga kattens mat. För att äta så måste katten lösa de olika mat-pusslen av olika svårighetsnivå. Det förhindrar att katten kastar i sig maten och att den inte hinner få mättnadskänsla innan den ätit upp. Det finns även matskålar som du kan tidsinställa. Pet safe Eatwell har 5 olika fack för målmat som du själv kan fördela över dagen. På så vis efterliknar du kattens mer naturliga ätsätt att fördela dygnsdosen mat på många mindre måltider.

Lek mer med din katt för att öka motionen. Variera leksakerna, ta reda på vad som triggar din katt till lek. En laserleksak som  Bolt.

En jakleksak som är automatisk är Frolicat Pounce  där katten jagar den automatiska "musen" som försvinner och visar sig om vartannat.

Funny kitty dangly är en leksak som du kan sätta i dörrkarmen som du tillsammans med din katt kan få jaga och skutta.

Att berika kattens miljö via mat och leksaker är viktigt för att minska stress & förhindra beteendeproblem!

Läs mer om hur du känner igen stress hos din katt. Stress och rädsla kan orsaka allvarliga sjukdomar som diabetes, urinsten, övervikt, forl om katter inte får hjälp genom miljöförändirngar så som lek och matberikning för att minska stress och öka kattens självförtroende.  Sjukdom orsakade av långvarig stress kallas för Pandora syndrome, lär dig mer i artikeln.

Gillar du denna artikel?
Kategori: Katt

Kommentera artikeln

Säkerhetskod