Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Hur kan jag hjälpa mitt skotträdda hund & katt på nyårsafton

Träna bort hundens rädsla

Det bästa för hunden är att träna bort rädslan. Generellt när det gäller rädslor av olika slag så skall man inte ”ta med hårda tag” eftersom det bara bestraffar hundens rädsla. Det är viktigt att man begränsar de gånger hunden utsätts för rädslan och kroppens stress-system sätts i gång, då en hund som är mycket rädd mår dåligt både fysiskt och psykiskt.

Som djurägare är det viktigt att försöka ta reda på varför en hund har en rädsla mot något. Många djurägare tror att man skall exponera det som hunden är rädd för och att hunden på det viset skall minska sin rädsla. Istället skall man första stärka hundens självförtroende och hunden allmänt. Försök minska mängden stress och sedan får hunden i trygg och lugn miljö närma sig det den är rädd för i små doser och med positiv förstärkning. För en skotträdd hund kan man ta reda på när den lokala skytteföreningen har träning. Man åker dit innan för att hitta en lugn miljö på säkert ljudavstånd till föreningen. Sedan börjar man med att åka ut och rasta en kort promenad med godis och i lugn/positiv stämning på ett avstånd där ljudet från skotten knappt hörs. Sedan närmar ni er ljuden långsamt!

Det finns även CD skivor med tips och råd samt ljud för att träna hunden till att inte bli rädd för skott & smällare. Under tiden ni miljötränar använd gärna Adaptil/DAP, Zylkène. För den hunden som är extremt rädd kan man efter att ha konsulterat sin veterinär använda Valerina dag och Valerina natt vilket är ett naturläkemedel som är lugnande och fungerar på vissa hundar.

Djurägare som har en extremt rädd hund bör även ta hjälp av en IMMI hundpsykolog, så man kan försöka finna orsakerna till rädslan. Sedan kan man träna och försöka ge hunden en ny positiv erfarenhet till föremålet för rädslan.

10 konkreta tips för att minska skotträdsla inför nyårsafton

  1. Ha hunden i ett rum där den känner sig trygg med leksaker, filt, sovkorg som den är trygg med. Dra för gardiner, men ha rummet upplyst, stäng dörrar och sätt på musik som lugnar hunden men som tar bort ljudet från smällarna.
  2. Rasta alltid hunden i koppel hela vägen fram till och med nyårsafton, så att den inte rymmer om någon smäller av en smällare. Rasta gärna den rädda hunden ute på landet. Tag bilen och kör ut där det är mindre smällare än i ett tätbebyggt område. På nyårsafton rasta hunden tidigt innan det mesta av smällarna har börjat. Om ni behöver gå ut och rasta senare, gå bara ut utanför dörren för att rasta en snabbis.
  3. Starta redan innan jul med DAP/Adaptil doftavgivare samt DAP/Adaptil halsband på hunden. De avger hundens lugnande och avstressande doftferomoner. Dessa fungerar inte på alla hundar men många blir hjälpta på så vis att de inte reagerar lika starkt på smällarna. Deras toleranströskel höjs men de blir inte sederade. DAP/Adaptil halsband är även bra då hunden har med sig detta ut på promenader då folk tyvärr inte nöjer sig med att bara smälla av raketer och smällare på nyårsafton. Om du efter att ha fäst halsbandet på hunden får över en bit över så kasta inte bort denna biten. Du kan lägga biten som du fått över i det rum som hunden skall vara i på ett vattenburet element (ej elektriskt). Du får då som en liten doftavgivare i det rum där hunden  vistas under nyårsnatten.
  4. Ge kosttillskottet Zylkène vid samma tid som ni börjar med DAP doftferomoner. Det bygger på ämnen som finns i konss råmjölk som gör att ungen avger oxytocin, välbefinnande hormonet. Likt doftferomonerna är det inget läkemedel utan ofarligt kosttillskott som fungerar på många hundar. Att ge DAP och zylkène samtidigt kan ge en synergistisk verkan. Zylkéne finns även i mindre 10 st förpackningar för de hundar som endast behöver lindring över de närmsta dagarna runt nyår. Jag har använt zylkéne på flera av mina hundar och katter som lidit av olika former av stress och rädslor. Jag har sett positiva resultat på många av dessa djur.
  5. Ge foder som minskar stress. Royal Canin Calm innehåller ämnet tryptofan som är föregångare till serotonin, hjärnans lyckosubstans. Starta ge fodret någon vecka innan de första smällarna och raketerna smäller av och ge det till några dagar efter nyårs afton.
  6. Sätt fetvadd i öronen på hunden inför tolvslaget för att dämpa ljudet.
  7. Ge hunden ett köttigt märgben i god tid innan tolv. Du kan även fylla i ihåliga Aktivitesleksaker så som Kong wischbone eller snack snake med godis.  Vi har flera andra aktivitetsleksaker som kan distrahera din hund. Busy Budy Bristle Bone får din hund att tugga på benet för att få i sig de goda råhudsringarna. Den mjuka Busy Buddy CowWow kan du fylla med godisar och låta din hund tugga på den mjuka och gulliga godisbollen för att få ut godisarna.Ny teknik gör att alla godisarna inte trillar ut med en gång, utan att den sysselsätter hunden ett tag. Man kan även fylla ett ihåligt märgben som läggs in i frysen så innehållet tar en stund att få ut och som då aktivera hunden under de värsta smällarna. Det kan ge annat att tänka på och hålla hunden sysselsatt.
  8. Låt hunden vara tillsammans med en orädd hund, om ni har möjlighet. Förutsatt att de känner varandra sedan innan och är trygga med varandra. Att leka (inte för uppspelt/stressat) med den andra hunden kan övertyga den rädda hunden om att det inte är något farligt.
  9. Ignorera själv smällandet och försök att engagera hunden i aktivitet. Ett exempel är märgbenet.
  10. Tipsen ovan kan i svåra fall kombineras med lugnande läkemedel, men det är för de riktigt hysteriskt rädda hundarna. Läkemedel skrivs ut av veterinär och måste ges i god tid innan smällandet börjar. Lugnande mediciner måste kombineras med ovan tips för att ge en så lugn miljö som möjligt, annars kan de lugnande läkemedlen få motsatt effekt. Det är även viktigt att i god tid innan testa den lugnande medicinen för att se vilken effekt det har på hunden. Vissa djur reagerar olika på olika läkemedel och doseringar. Kom ihåg att veterinärer inte kan skriva ut läkemedlet om inte din hund är undersökt nyligen hos dem.

Kategori: Hund, Katt