Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Hjälp mot åksjuka för hund och katt

Många djurägare har varit med om att deras hundar eller katter blivit åksjuka och vet hur stressande detta kan vara både för djur och djurägare. Vi ger här lite tips på hur ni kan öka chanserna för en behaglig biltur.

Varför blir djur åksjuka?

Åksjuka beror på att rörelse som påverkar delar i vårt inneröra. När dessa delar i örat påverkas av till exempel rörelsen i en bil, så känner sig djuret lite vimmelkantigt och då kan det ibland bli illamående. Ett djur som är illamående börjar salivera och kan även kräkas och få diarré.

De flesta åksjukefall är dock inte sann åksjuka där innerörat är påverkat utan det handlar om stress/oro betingat med bil/flygfärden.

Några handfasta tips mot åksjuka

Här följer några handfasta tips som kan hjälpa katter och hundar mot åksjuka. Det är viktigt att komma ihåg att även djur är individer och att olika saker kan fungera bäst för olika djur.

Träna bilåkning med din hund eller katt

Med hjälp av träning kan djur bli av med sin åksjuka genom att man långsamt vänjer dem vid att åka bilen (eller båten). Man börjar med korta, långsamma åkturer sedan ökar man gradvis tiden som hunden/katten får sitta och åka i bilen. För att avdramatisera bilfärden kan man börja med att sitta tillsammans i bilen utan att bilen är på. Sitt 5 minuter 2 gånger om dagen i några dagar. Hunden och katten skall sitta i sin transportbur(dvs om inte de är rädda/stressande av denna). Det skall vara en behaglig temperatur i bilen, så på sommaren får man göra detta på morgonen eller på kvällen. Ge mycket beröm då hunden och katten är lugna i bilen.

Efter några dagar kan man få djuret att vänja sig vid bilens ljud och vibrationer utan att bilen rör på sig. Beröm det lugna djuret mycket. Om du ser stress-symptom avbryt genast övningen och dagen efter tar du en kortare övning. Då du startar bilen och kör med dit djur kör bara runt kvarteret och gå ut ur bilen och rasta hunden.

Omprogrammera ditt djur till att se bilåkning som något roligt

Många hundar och katter åker endast bil då de skall iväg till veterinären eller trimmaren. Försök att hitta ett sätt att få dem att förknippa bilfärden med något positivt och roligt. Leta till exempel upp en park ca 5-10 minuter från ditt hus. Åk dit på er första bilfärd och lek med hunden. Låt hunden jaga boll eller frisbee, låt djuret göra något som den älskar. Ni behöver inte stanna så länge i parken utan det viktigaste är att det blir så trevligt och roligt för djuret som det kan bli. På väg tillbaka så lugnar du djuret och väl hemma avsluta träningen positivt med en godisbit eller med ett mål mat.

Ofta är det en bra idé att ta till något hjälpmedel vid träningen så som lugnande doftferomoner och lugnande kosttillskott. Läs mer om detta senare i artikeln.

OBS! Beröm vid rätt tillfälle

Överdriv inte belöningen av hunden och katten, genom att kontinuerligt prata eller klappa djuret då den visar stress-symptomen.

Tänk på burens placering

Vissa djur tycker om att se vägen. Placera kattburen lite högre i baksätet för att ge katten möjlighet till att se vägen. Låt dock inte djuret ha möjlighet att se ut i sidofönstren då rörelsen som man ser sidoleds kan göra djuret illamående. Vissa katter tycker tvärtom att det är skönare att ligga mörkt under en filt och inte ta in alla intryck utanför. Detta får man testa sig fram vad som fungerar för sitt djur. I en bil så är det inte lika mycket rörelse i den främre delen därför tycker vissa hundar och katter om att sitta i framsätet med sin djurägare. Ha då djuret i sele så att djuret inte far runt i bilen.

Gör resan på tom mage

Mata inte djuret 6 - 8 timmar innan bilfärden men att ge vätska brukar lugna de flesta djur. Om de reser på tom mage så är det mindre risk att djuret kräks. Vissa djur blir mindre åksjuka av att åka på tom magen emedans andra behöver få en liten måltid innan färd för att inte känna hunger och därför stressa upp sig.

Hjälpmedel för åksjuka hundar och katter

Lugnande doftferomoner mot åksjuka

Vi brukar starta med att rekommendera lugnande doftferomoner som hunden och katten naturligt utsöndrar då de är lugna och känner välbefinnande. Adaptil och Feliway är produkter innehållande hunden och kattens lugnande doftferomoner. De finns bla. att köpa hos veterinär. Då katten skall ut och åka sprayar man kattburen och bilen med lugnande spray. Tänk på att fylla på dofterna varje 2-3 timmar om man har en längre resa. För hunden finns både dofthalsband och spray som har de lugnande feromonerna för att hunden skall känna sig avstressad.

Om du skall flytta eller stanna borta på semester en längre tid med ditt djur så kan du sätta en doftavgivare som utsöndrar lugnande feromoner i det nya hemmet. Läs mer om hur du kan minska stress då du köper eller adopterar en ny katt i vår artikel. Många katt- och hundpensionat använder sig av doftavgivare.

Lugnande kosttillskott

Vissa hundar och katter vänjer sig dock inte och dessa kan man behöva ge lugnande kosttillskott, eller lugnande läkemedel. Det är även en fördel att använda dessa kosttillskott tillsammans med feromoner då du skall vänja ditt djur vid bilen och bilfärden.

Zylkéne är ett naturligt lugnande kosttillskott som innehåller ämnen som lugnar som man utvunnit ifrån kons råmjölk. Jag brukar rekommendera att kombinera lugnande doftferomoner med zylkéne.

Det är lätt att ge Zylkéne. Man bara öppnar kapseln och blandar i pulvret i mjukmat eller tex leverpastej. De större kapslarna kan man även linda in i en ost/skinkbit och ge. Du ger zylkéne 1 gång om dagen och jag brukar rekommendera att man börjar att ge det 1-2 dagar innan bilfärden men för vissa katter och hundar räcker det att man ger kapseln några timmar innan. Djur är känsliga och experter på att läsa oss människor. Om du skall flytta eller ta med ditt djur på semestern så är det inte ovanligt att de blir stressade av att familjen packar. Börja därför med att tillskottet några dagar innan flytten/resan och tills ni har slagit er ned ordentligt i det nya hemmet.

Foder med lugnande effekt

Royal Canin Calm som innehåller det naturligt lugnande L-tryptophan och mjölkprotein kan du använda om du skall göra en längre resa eller flytta. Du måste dock låta djuret äta maten i någon till några veckors tid för att den ska ge full effekt.

Lugnande läkemedel

Som en sista utväg kan din veterinär skriva ut lugnande läkemedel. Det är då viktigt att man först gör en undersökning av djuret. Man bör även tänka på att det alltid finns risker med att ge djur lugnande läkemedel under bil/flygfärd då man kan vara långt ifrån veterinärklinik om det skulle hända något. Om man trots detta skulle behöva lugnande läkemedel så är vårt råd att först prata med din veterinär om dosering och att man testar läkemedel och doseringen någon vecka innan resan för att se hur medlet/dosen påverkar djuret. Det är inte roligt att under resans gång upptäcka att just ditt djur behöver en högre dos för att bli lugn. Vissa individer kan dessutom bli exciterade istället för lugna av vissa läkemedel.

Vi hoppas att våra tips ger dig och ditt djur en behaglig resa!