Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Vanliga förgiftningar som drabbar våra husdjur

 

När är det störst risk att ditt djur blir förgiftad?

Fallen av förgiftningar varierar lite med årstiderna. Under sommarhalvåret sker det mest förgiftningar då djuren är ute mer och på det viset kan komma i kontakt med fler giftiga saker så som giftiga växter och bekämpningsmedel av olika slag. Det finns även toppar med förgiftningsfall som sker vid högtider så som vid juletid och en liten topp kring påsken. Om vi blir mer medvetna om när de flesta hundar och katter råkar illa ut samt vilka som är de vanligaste förgiftningarna så kan vi förebygga och skydda de små.

 

Vilka djur är det som löper störst risk att bli förgiftade?

  • Yngre djur- De flesta djur som drabbas av förgiftningar är yngre djur. Ofta valpar och kattungar under 1 års ålder men det finns även en större risk för hundar och katter som är under 5 års ålder jämfört med äldre djur.
  • Hundar vanligare än katter- det är mycket mer vanligt att hundar blir förgiftade än katter.
  • Vissa raser mer drabbade? Vissa raser har visat sig vara lite mer drabbade. Kanske beror detta på att de är populära raser som det finns ett större antal av eller att de är raser som är mer glupska/nyfikna?? Pet Poison Helpline i USA tittade på vilka raser det var som under året 2010-2011 hade ringt in till deras hjälplinje för förgiftade husdjur och meddelat att deras djur blivit förgiftade. Följande hundraser hade blivit drabbade; 7014 st blandrashundar, 2673 st labradorer, 1065 st golden retriever, 793 st chihuahua, 771 st Yorkishire terrier, 629 st cockerspaniel, 625 st beagle, 614 st boxer. Katterna

 

Vilka är de vanligaste förgiftningarna?

Förgiftning av läkemedel- En av de vanligaste förgiftningarna hos hundar är att de får i sig läkemedel som är avsedda för människor. Förgiftningarna kan ske genom en olyckshändelse- att djurägaren tappar en tablett eller att läkemedel lämnas framme och hunden äter upp dem. Även läkemedel som veterinärer skriver ut till djuren kan bidra till förgiftning om hunden äter upp en för stor dos. Många läkemedel för djur är smaksatta med köttsmak eller liknande för att vi lättare skall få våra katter och hundar medicinen, utan för mycket blod, svett och tårar. Detta är ju mycket uppskattat då man skall försöka få i medicin ffa kanske till katter som är kända för att vara lite trixiga att få i medicin. Med framförallt så kan glupska hundar äta för mycket av deras läkemedel om de ligger framme.

Några vanliga förgiftningar för katter är att de får i sig läkemedel som inte är framtagna för katter.  Man får absolut inte ge katter läkemedel som inte är gjorda för just katter.

Alvedon –JÄTTE giftigt för katter!!

Alvedon som innehåller den smärtlindrande och inflammationshämmande ämnet paracetamol är jätte giftigt för katter. Fråga alltid din veterinär vad du kan ge till din katt. Även insektsmedel för hundar som behandlar loppor och fästingar skall inte ges till katter. Ett exempel är läkemedel som innehåller pyretrin, vilket är giftigt för katter. Läs med om medel mot loppor och fästingar i vår artikel. Varje år dör det katter för att deras djurägare har gett katten läkemedel som är avsedda för katter. Har du både katt och hund använd insekts/fästingmedel som är säkra för båda två.

 

Förgiftning av växter och svampar som finns i din närhet- de flesta av dessa förgiftningar sker under de varma månaderna men man kan se 2 stycken toppar under julveckorna samt under påsken på grund av giftiga julblommor, så som julstjärna och påskliljor.  Det är framförallt hundar som blir förgiftade av svampar inte allt för sällan är de glupska labradorerna eller golden retriever som stoppar i sig svampar på skogspromenaderna. Förutom påskliljor så är det växter som innehållet ämnet oxalat som orsakar förgiftningar. Exempel på blommor är olika liljor, azaleor, cyklamen.

 

Din mat & dina livsmedel kan vara farliga för ditt djur–de vanligaste förgiftningar då det gäller mat är olika slags nötter, choklad, druvor, russin. Lök och vitlök är också giftigt för hundar och katter. Tänk på att hålla koll på degen om du bakar. Deg som jäser tillexempel kanelbullar kan vara mycket lockande för hundar. Jag glömmer inte den vingliga hunden som kom in berusad av alkohol efter att han glufsat i sig familjens deg som skulle gå till goda kanelbullar. Hunden fick ligga över dagen och nyktra till med dropp och på eftermiddagen var han klarare i skallen och kunde gå hem. Under högtider kan djur även få i sig alkoholhaltiga drycker. Äggtoddy som glöms framme på bordet kan dina djur slurpa i sig och bli påverkade av.

 

Bekämpningsmedel och rengöringsmedel håll dem utom räckhåll för dina djur -  bekämpningsmedel mot skadedjur kan ofta vara farliga även för våra smådjur. Många av de medel som används som bekämpningsmedel för skadedjur är mycket giftiga för katter och hundar. Gift mot råttor och möss av olika slag samt flera snigelgifter är farligt för djuren. Risken att bli förgiftad är även stor om hunden och katten äter något skadedjur som blivit dödad av rått -eller musgift.

 

Tänk på att bekämpningsmedel & rengöringsmedel som man köper utomlands kan innehålla ämnen som är giftiga som inte är godkända i Sverige.

 

Varför är råttgift farligt?

Råttgift innehåller ämnen som gör att djurens blod inte stelnar, vilket innebär att de blöder till döds. Då tillverkarna av råttgifter skapar mer effektiva bekämpningsmedel så är dessa även dödligt farliga även om man får i sig små mängder. En plågsam död för råttor och möss men det kan även bli plågsamt om andra djur om de får i sig giftet eller äter upp dödade djur.

 

Ogräsmedel och gödningsmedel kan vara farliga för ditt djur- ofta får husdjuren i sig dessa medel genom att de äter upp små gödningskulor, slickar i sig medel som fastnat på pälsen eller tassarna. De flesta fall leder till kräkningar och andra störningar i mage och tarm men beroende på hur mycket djuret får i sig kan det i vissa fall röra sig om mer allvarliga förgiftningar.

 

Snigelgift kan drabba den nyfikna hunden-  snigelgift som innehåller metaldehyd är giftiga för våra husdjur. Ofta krattar man ner giftet som kan vara förpackade i färgglada giftkulorna som sedan grävs upp av en nyfiken hund som glatt stoppar i sig giftet.

 

Ditt schampo och tvål kan vara farligt för din hund och katt- ofta ger schampon, tvål och deodorant inte några allvarliga förgiftningsfall men hygienprodukter för människor och faktiskt även för djur som innehåller Tea tree oli kan vara giftigt för framför allt din katt , kanin och marsvin men även vissa hundar kan vara känsliga. Jag glömmer aldrig den matte som kom in med en kanin och marsvinsmamma som inte längre hade kvar sina ungar då de alla hade dött i hemska kramper orsakade av ohyraspray innehållande tea tree oil som djurägaren blivit rekommenderad att använda i en zooaffär.

Tea tree oli har en antibakteriell och svampdödande effekt varför den används av många människor med hudproblem. I koncentrerad form är den giftig både för människor och djur. Många djurägare använder sina produkter på djuren eller så används produkter framställda för djur som för känsliga individer kan ge kramper och i värsta fall dödsfall. Oljan innehåller terpener som kan tas upp via huden eller genom att hunden eller framförallt katten slickar i sig ämnet och då blir förgiftad.

 Förebygg hellre att ditt djur inte skall bli förgiftat och använd produkter som är säkra, fråga din veterinär vad som passar ditt djur. Douxo Care är ett milt schampo som du kan använda vid schamponering av friska djur.

Vad gör jag om jag misstänker att mitt djur har fått i sig något giftigt?

  1. Vilket gift är det?- Om du kan försök ta reda på vad ditt djur kan ha fått i sig.Titta på eventuell förpackning till bekämpningsmedel, läkemedel, choklad etc. Ta bort giftet så att ditt djur inte får i sig mer.  Om din hund eller katt kräks låt dem inte slicka i sig det igen. Då får djuret i sig giftet på nytt.
  2. Ring giftinformationscentralen, vid akuta fall så kan SOS alarm, 112 koppla dig till centralen. Du behöver veta vilket gift du tror det rör sig om. Ibland vet giftinformationscentralen om ämnet är giftgt även för djur men tyvärr har vi ingen giftinformation exklusivt för djur i Sverige. Ring din närmsta veterinärklinik. Vissa gifter skall kräkas upp och andra kan vara skadliga om de kräks upp så försök inte inducera kräkning förrän du pratat med giftinformationen eller din veterinär. Försök aldrig kräka ditt djur själv. Flera metoder som föreslås på internet kan vara skadliga. Till exempel kan salt ge svullnad i hjärnan om det ges i fel dos till djur.  Om ditt djur har fått i sig giftet genom att slickat i sig det från pälsen eller att det absorberats genom huden, så behöver ofta ditt djur schamponeras i milt schampo eller mild diskmedel.
  3. skydda dig själv- vissa gifter är giftiga/skadliga även för oss. Se till att använda handskar eller liknande om du till exempel skall tvätta ut gifter från ditt djurs päls.
  4. Åk till veterinären - Tag med eventuell förpackning på det innehåll som ditt djur kan ha fått i sig till veterinären. För att kunna ge snabb behandling så är det viktigt att veta vilket gift det är. Till vissa gifter finns det motgifter som veterinären kan ge.
  5. Aktivt kol kan minska upptaget av giftet.