Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Undvik frostskador hos ditt djur

Vad händer vid frostskador? 

Vid nedkylning så minskar blodflödet i vävnaden. Blodkärlen drar ihop sig som en försvarsmekanism för att bevara kroppstemperaturen. Blodflödet till benen, öron, svans etc minskar tills slut blir temperaturen i kroppsdelen samma som utomhustemperaturen, vävnaden får inget syre och fryser. Vissa djur är mer utsatta än andra. Djur som spenderar mer tid utomhus till exempel hundar som bor i hundgård, hemlösa katter, hundar och katter med kort päls är mer utsatta och kan lättare drabbas av frostskador. Vissa kroppsdelar är mer exponerade och utsatta än andra. Det är framförallt kroppsdelar som inte har så mycket päls som är känsligare. Exempel på utsatta områden är öron, svans, trampdynor, tassar och pungen för hanhundar.

Hur kan du se om ditt djur har drabbats av köldskador?

Huden på området som drabbats blir blek eller blå och då huden tinar får den en mer irriterad och rödaktig färg. Huden blir sedan svullen och kan börja flaga. 
Hur vet jag att hunden är underkyld? Då kroppstemperaturen sjunker till en rektaltemperatur på 35 grader har hunden eller katten drabbats av nedkylning, så kallad hypotermi. Djuret skakar våldsamt, är slö, har en svag puls och kan hamna i koma.

Vad gör jag om mitt djur blir nedkylt

• Förebygg - Det bästa är så klart att förebygga att huden eller katten drabbas av kylan. Använd uppvärmda bäddar i hundgårdar, i bilen kan du använda bäddar som bevarar hundens kroppsvärme i bädden. Flectabädden utnyttjar den värme som djuret utsöndrar och bevarar denna i bädden, det är ett alternativ då man inte har möjlighet till en elektrisk uppvärmd bädd. Välj hundtäcke efter väder, vid blåsigt väder är det bra att ha både värmande och vindtäta hundtäcken.

• Lägg inte värme direkt på kroppen, den känsliga huden skadas och du kan istället orsaka brännskador. Värm upp djuret försiktigt.

• Varm handduk/filt - Om ditt djur blivit nedkylt, vira in hunden eller katten i en varm filt. Du kan värma en handduk eller filt på ett vattenburet element eller med hjälp av en hårfön.

• Räddningsfiltar är lätta och smidiga att ha med sig i ryggsäcken, i fickan i bilen. Aluminium-filten reflekterar tillbaka den värme som djuret avger.

• Värmeflaskor- Du kan fylla vattenflaskor med ljummet vatten och vira in dem i handdukar. Lägg flaskorna i djurets armhålor och ljumskar.

• Uppvärmda vetekuddar fungerar också fint som uppvärmning. Byt ut flaskorna mot nya tills rektaltemperaturen når cirka 37,5 grader.

• Gnugga inte! För att behandla frostskador på öronlappar och svans så gäller det att hantera huden varsamt. Gnugga inte huden för hårt, då kan du göra mer skada än nytta! Lägg mjuka handdukar indränkta med ljummet vatten mot den skadade huden i cirka 20 minuters tid.

Låt veterinären undersöka ditt djur

Ta hunden eller katten till din veterinär för att få en undersökning. Tänk på att det gör ont då blodcirkulationen och känseln återvänder till kroppsdelen. Vissa djur kan behöva smärtlindrande läkemedel och annan behandling. OBS ge bara läkemedel som är framtagna för katt till katt! Använd endast läkemedel som en veterinär rekommenderat. Katter kan avlida om de får läkemedel som innehåller paracetamol som till exempel finns i alvedon.

Använd rätt tassvax & undvik frostskador

Vid minusgrader använd inte tassvax som innehåller vatten, då kan trampdynorna drabbas av frostskador. Välj istället tassvax med annan bas som inte är lika känslig mot köld. Vi rekommenderar Skillingaryds och winterpaw som tassalva på vintern.