Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Njursjukdom hos katt - hur får jag min njursjuka katt att dricka mer?

Vad är uttorkning?

Vid njursvikt får njurarna svårt att koncentrera vätska och som en följd av detta kan katterna bli uttorkade. Med uttorkning menas att djuret har ett underskott av vätska men också olika elektrolyter så som klorid, natrium, kalium. tillräckligt dagligt intag Vätska förloras genom urin, avföring och utandning och det är därför vikt att ersätta förlusterna annars leder det till uttorkning som kan få allvarliga konsekvenser.

Hur märker jag om min katt är uttorkad?

Kattens kropp består av cirka 80 % vatten. Vätska är viktigt för att alla kroppens celler skall kunna fungera normalt. Om katten blir uttorkad kan den utveckla:

 • trötthet, svaghet, depression
 • torrhet i munnen (munslemhinnan är torr då man känner på den)
 • förstoppning
 • minskad matlust
 • ökad hudturgor
 • glanslös och torr päls

Vad är hudturgor?

Vid uttorkning minskar hundens elastisitet, så kallad hudturgor. Hudturgor kan man pröva genom att man försiktigt lyfter huden ifrån kattens kropp någon till några centimeter, då man släpper skall huden inom någon sekund återgå till normalläget. Vid uttorkning så har katten en ökad hudturgor och huden som lyfts upp tar längre tid på sig att sjunka tillbaka. Hudturgor kan man få pröva på olika ställen på kattens kropp för att vara säker på om katten är uttorkad. Huden i nacken och mellan skulderbladen är ett ställe där man ofta testar hudens elastisitet. Om katten har gått ned mycket i vikt så har den ett överskott av lös hud vilket kan misstolkas som uttorkning. Katter som är mycket uttorkade får insjunka ögon, då är läget kritiskt och katten behöver intensivvård med bland annat dropp på veterinärklinik

Behandling av uttorkning

För att behandla en kraftig uttorkning kan din veterinär ge din katt vätska. På veterinärkliniken kan man ge vätska direkt i blodet så kallat intravenöst och man kan även ge mindre mängder under huden, så kallad subcutan uppvätskning.

Till en början kan katter med njursvikt ofta reglera vätskebalansen själva genom den vätska de får i sig via mat och vatten. Om njursvikten fortskrider så behöver katten ofta hjälp med att få i vätska via dropp och subcutant på kliniken i olika perioder. På veterinärkliniken kan man även via dropp ersätta vissa elektrolyter som katten kan ha förlorat. Vätsketerapi har även andra funktioner förutom att ersätta förlorad vätska och elektrolyter så hjälper den till att utsöndra de gifter som lagrats upp i kattens kropp.

För att underhålla och motverka att katten blir uttorkad är det också bra om kattägaren försöker uppmuntra sin katt till att dricka mer.

Här följer vår veterinärs tips på hur du får katten att dricka mer:

Vattenskålen:

 • En stor skål – katternas morrhår är känsliga för beröring. En stor vattenskål som morrhåren får plats i kan främja drickande.
 • Katter tycker om att kunna se var vattenytan är. I en kritvit skål kan det vara svårt att bedöma avståndet till ytan.
 • Vattenskålen skall vara ren. Även om det bara är vatten i skålen så bildas det beläggningar ifrån matrester mm. Rengör skålen regelbundet

Placering:

 • Ställ en vattenskål i varje rum. Katter med njursvikt är mer benägna att vara mer stilla. Vatten på flera ställen i hushållet gör att katten inte behöver gå så långt till vattenskålen samt att katten blir påmind om att dricka.
 • Sätt inte skålen för nära kattlådan. Odörer kan få katten att känna ovilja att dricka.
 • Vissa katter vill inte dela skål med hunden, sätt därför kattens skål högre upp, dit hunden inte når. Tänk på att artros kan göra att katten inte vill hoppa lika högt så ställ gärna en stol eller pall så katten lätt får tillgång till vattnet.

Flera katter i hushållet:

 • Alla katter i hushållet måste kunna få dricka (och äta) utan att bli störda av andra ranghöga katter. Att placera vattenskålar i flera rum är bra för att minska stress då man har flera katter. En sjuk katt är mer lättstressad och den kan därför plötsligt ogilla att det finns flera katter där hemma. Ibland får man mata och ”vattna” den sjuka katten utan de andra katterna är närvarande.

Vattnet:

 • Se till att vattnet alltid är fräscht.
 • Olika sorters vatten kan stimulera drickande. Till exempel kallt vatten, ljummet vatten, vatten från flaska (ej kolsyrat)

Smaksättning:

 • Smaksätt vattnet genom att frysa in kuber smaksatta med till exempel tonfisk eller musselskal. Du kan koka fisk och kyckling och frysa in buljongen. Använd inte buljongtärningar eller fonder som är industriellt framställda, de kan innehålla ämnen som är farliga för katter. Du behöver inte heller söta vattnet, katter känner inte av det.

Närings & Vätskelösningar:

 • Oralade är en ny avancerad näringsdryck för katter och hundar. Den är låg i fosfor och protein vilket gör den lämplig för njurpatienter som extra tillskott av vätska och mickonäring. Den är smaklig med hydrolyserad kyckling (fungerar även för foderallergiker) och de flesta katter dricker den självmant. Du kan frysa in överskottet. Frys då in i små portioner i isbitar som är lätta att ta upp.

Rinnande vatten:

 • Rinnande vatten och fontäner kan locka katten att dricka. Drinkwell är en av marknadens bästa fontäner.

Maten:

 • Blötfoder innehåller mer vätska än torrfoder. Blötfoder innehåller cirka 80 % mer torrfoder men tänk på att torrfoder även innehåller mindre kalorier så katten måste äta flera påsar. Tveka inte att byta till olika sorter av blötfoder för njurar om din katt inte vill äta blötfoder. Pröva dig fram. Vissa katter gillar bitar med sås som det finns i Royals Renal kyckling, biff, tonfisk eller Hills k/d. & Hills k/d + mobility. Andra katter gillar mousse som finns i specific FKWRoyal Canin Renal och Hills k/d på burk.
 • Ge katten flera små mål under dagen snarare än ett par stora mål. Vatten intaget ökar då man ger flera mål mat om dagen.