Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Katter som klöser på möbler

Katter är härliga busiga husdjur. Det är helt naturligt för katter att klösa. Att sätta stopp för klösandet kan vi inte göra, men vi kan ge våra katter möjligheter att klösa inomhus så att de inte börjar klösa på föremål vi är rädda om, så som de dyra högtalarna eller favoritsoffan. Här följer några tips om vad du kan göra för att förhindra att din katt klöser på ”olovligt byte”.

Varför klöser katten?

Att klösa är ett naturligt beteende hos katten. Både vilda och tama katter klöser för att markera i deras närområde/revir. De klöser för att visa för andra katter i området att detta är deras revir. Det är inte bara rivmärkena som signalerar till de andra katterna att en katt innehar ett revir; katten lämnar även ett doftspår då de klöser ut sitt revir.

Katter kommunicerar bland annat med doftferomoner. Doftspåren vid kloandet kommer vid klösningen från ytliga körtlar i huden på kattens tassar.  Doftferomonerna uppfattas av andra katter och är ofta inte kännbart för den vanliga mänskliga näsan. Katten signalerar till andra katter att reviret är redan upptaget. Man har lyckats efterlikna kattens klösferomoner och det kommer att komma nya produkter i Feliway sortimentet som innehåller dessa. Feliscartch by Feliway.

Förutom att visa andra katter att ett revir tillhör någon, så har klösning även andra syften.  Man tror att klösandet även ger katten någon form av fysisk träning för muskler.  Lösa klor trimmas även vid ”kloandet”.

Katter som både går ute och inne får ofta sina klösbehov tillfredställda utomhus men ibland vill även de ha klösmöjligheter inomhus. Katter som bara vistas inomhus behöver möjlighet att få ”kloa”. Om man inte erbjuder en katt klösträd eller liknande så skall man inte bli förvånad om katten börjar klösa på möbler, golvet eller på tapeten. Du kan inte förhindra att katten klöser men du kan med lite tålamod rikta om kattens uppmärksamhet på oönskade klösställen till tex ett klösträd.

Tips för att hindra att din katt klöser på dina möbler.

Här ger vi dig flera tips på hur du kan förebygga eller få din katt att sluta klösa på dina möbler.

Behandla grundorsaken till problemet

Att klösa är ett viktigt beteende för att upprätthålla sitt revir. Revirmarkering utlöses nästan alltid av att katten känner sig osäker på grund av något. Att hålla ett revir kan vara stressigt för en katt, denna stress kan trigga klösmarkeringar. Det kan vara en av grannens katter som kommer in på kattens revir. Både katter med låg stresströskel och dominanta katter kan stressas av att kringboende katter kommer in på deras revir. Det kan även vara katter inom samma hushåll som triggar klösmarkeringarna. Dessa problem behöver lösas för att minska stress och sedan minska klösmarkeringarna. För att minimera stress, se alltid till att kattens grundbehov är uppfyllda;

  1. Tillgång till mat och vatten - dessa skall placeras så katten om den är blyg kan dricka och äta på flera ställen i hushållet. Det samma gäller om man har fler katter så skall man placera skålar så alla katterna kan äta i fred även de ranglåga katterna.
  2. Tillgång till gömställen - katter tycker om att ligga lite högre och titta ned på omgivningen. Klätterträd med flera avsatser är en bra lösning.
  3. Tillgång till kisslåda - alla katter skall ha en låda är regeln. Vissa katter som är blyga tycker om att se sina kattkompisar och även människor då de gör sina behov. Om du inte vet vilket behov din katt har se till att ha en kattlåda med tak och en utan tak där katten kan se omgivningen och eventuella hot. Placeringen av lådan är även viktig. Du kan ha en på toaletten men om du har en blyg katt eller ranglåg katt så kan katten bli osäker att gå på lådan som blir svårtillgänglig i ett rum. Bättre är då att placera den i ett hörn där katten har fri sikt framför sig men inte behöver hålla koll bakom ryggen.

Erbjud en bra klösbräda eller klös-möjligheter

Du kan erbjuda din katt bra alternativa klösmöjligheter. Det finns några riktlinjer du kan följa. Klösträdet måste vara tillräckligt högt så att katten kan sträcka ut sig i hela sin längd utan att den kommer över toppen av klösbrädan då den skall klösa. Du skall alltid ha ett extra klösträd om du har problem med att din katt klöser på fel ställen.  Det vill säga om du har 2 katter så se till att ha 3 klösmöjligheter. Om sedan katterna inte använder något av klösträden så kan du plocka bort dessa efter hand.

Klösträdet måste vara stabilt. Katten kommer inte vilja använda klösbrädan lika mycket om inte den sitter hårt/stadigt fast. Hängande klösbrädor på snöre som finns i handeln är inte det bästa alternativet.

Ge katten flera olika klösmöjligheter, låt katten få välja.Den lilla leksaken Kong Cat Scratcher är en liten klösleksak med kattmynta, vilket kan locka din katt till att trimma sina klor på denna. Du kan också gnida in trädet eller brädan med tonfiskspad eller ge små godis-belöningar då katten klöser. 

Det är viktigt att du placerar klösträdet/brädan så att det tilltalar katten. Många tycker att klösbrädan ser ful ut och försöker dölja den bakom en dörr eller liknande. Det bästa är om man placerar klösbrädan nära den plats som katten själv har valt som sin klös/markeringsplats. Sedan kan man efter hand som katten använder den nya brädan gradvis omplacera den längre och längre ifrån.

Välj rätt material på klösträdet

Materialet som klösbrädan är tillverkad av skall vara rätt. Det är viktigt för katten att klösandet lämnar spår efter sig. Material som katten inte kan riva i är inte bra att använda här. Katter älskar wellpapp. Wellpapp går dock lätt sönder, så det håller inte så länge. Ofta kan detta material fungera på katter som tycker om att klösa på tapeter. Du kan lätt fixa nytt material, så då kan man tillverka sin egen klösbräda. Tänk på att katter är individer och har därför olika tycke och smak. Om de traditionella klösmattorna inte tilltalar pröva något annat material; så som trä eller textilier.

Du kan fysiskt skydda dina möbler genom att täcka över dem med en vaxduk eller liknande material. Då du ändrar strukturen på möbeln som katten brukar klösa på, så brukar de inte klösa lika mycket längre. Det finns även sissalmattor som du kan klä in möbler i. Vi har en klösmatta i sissal med en lockande leksak på som ni kan fästa runt bordsben eller liknande för att förhindra klösmärken.

Gör klösträdet attraktivt

Gör klösstället till en plats som är intressant, roligt att vara på. Katter älskar att klättra och sitta på hyllor. Häng upp leksaker i rep, lägg upp pappkartonger på klätterträdets hyllor. Katter älskar att ligga och spana, gärna på lite högre höjd. Placera klätterträdet så att katten kan ligga och spana ut genom fönstret. Om du har en inomhuskatt varför inte placera en ”katt-teater” (ett fågelbord) utanför fönstret! Då får du garanterat katten att använda klätterträdet. Vissa katter älskar kattmynta och det kan fungera att spraya kattmynta på den nya klösbrädan för att få katten att byta klösställe.

Feliscratch från Feliway - nya klösferomoner som får din katt att älska ditt klösträd!

Med den nya lösningen Feliscratch blir du lätt av med olovligt klösande! En förpackning Feliscratch innehåller pipetter med klösferomoner samt liten mängd kattmynta som man stryker/tömmer på klösstället som man vill att katten skall använda. Förpackningen Feliscratch innehåller 9 pipetter som skall användas i  intervall under 1 månads tid på detta vis:

Första veckan stryker du 1 pipett på klösstället du vill katten skall använda. Om det är en liten klösbräda -flytta den till handfatet och stryk på Feliscratch där. Om du har ett stort klösträd - luta trädet något så att du inte droppar på golvet. du använder sedan 1 pipett om dagen på ditt önskade klösställe. Se till att din katt är i närheten då du behandlar klösträdet, så att du visar katten och gör den intresserad. Feliscratch innehåller även en liten del kattmynta som ytterligare lockar katten till stället men denna försvinner efter ca 10 minuter så låt katten vara med då du behandlar "trädet".

Andra veckan så har du paus och gör inga behandlingar.

Tredje veckan behandlar du dag 1 och sedan har du paus till att du åter igen behandlar en gång till under första dagen i den fjärde veckan.

Om det inte blir bättre- vad gör du då?

Om din katt inte minskat sitt klösande på olovliga ställen så får du åter se över om din katt är stressad över något, har du tillrcäkligt med bra "lovliga klösmöjligheter", är placeringen av klösträdet till belåtenhet för katten?

Kattens lugnande doftferomoner Feliway spray som sprayas på det olovliga klösstället vilket får katten att förknippa platsen med något positivt.

Behandling med lugnande doftferomoner FeliwayFeliway Spray

Det är viktigt att minska stressen och under tiden som ni försöker göra förändringar för att få en tryggare, lugnare katt använd kattens lugnande feromoner, Felliway. Vad är då doftferomoner? Katten kommunicerar delvis via doftferomoner med andra katter och sin omgivning. I Feliway spray har man utvunnit kattens ansiktferomoner. När katten känner sig trygg inom sitt revir lämnar den doftmarkeringar genom att gnida sitt ansikte emot möbler och andra utskjutande föremål i hemmet(reviret). Om klösandet har orsakats av stress till exempel i hushåll med flera katter så är det viktigt att med miljöförändringar minimera stress genom att se till att kattens grundbehov är uppfyllda (läs ovan).

Hur använder du doftferomonerna?

De ställen som katten valt att kloa på tvättas först med såpa blandat med vatten för att få bort ”revir-feromonerna”. Efter att materialet har torkat sprayar du klösställena med Feliways lugnande doftferomoner. På detta vis så ändrar du platsens innebörd för katten. Katten vill då inte längre klösa och markera revir då doftferomonerna förmedlar trygghet och välbehag för katten. Du sprayar klösstället med feliway spray 6 gånger dagligen i 1 månad eller tills katten själv slutat och klösa.

Om klösandet utlöst av stress i hemmiljön så kan det även vara föredelaktigt att sätta in en doftavgivare i kontaktuttaget som kontinuerligt sprutar ut lugnande feromoner i huset. En avgivare räcker till ca 50-70 kvadratmeter (beror lite på vilken planlösning man har i boendet. Om ni har 2 olika våningsplan krävs en avgivare på varje våning.

Om det är problem med flera katter i hushållet så välj istället Feliway FRIENDS som hjälper till då det finns problem mellan katter i samma hushåll.

Vid mycket stressande situationer i hemmet eller med mycket stressade katter så kombinerar du feliway med lugnande kosttillskott, Zylkéne eller lugnande foder, Royal Canin Calm.

Få katten att undvika det olovliga klösstället

Du skall aldrig skrika på katten som utför sitt oönskade beteende. Då kan katten bli rädd för djurägaren och dessutom kommer katten fortsätta med beteendet då djurägaren är borta. Vad du kan göra är att få katten att förknippa kloandet på de olovliga ställena med något obehagligt. Placera en rörelsedetektor som sprutar vätska som doftar citron på katten då den skall till att klösa. SSSCaten kan även placeras utomhus men under tak för att skrämma bort katter i grannskapet som urin eller klösmarkerar på din katts revir. Ett annat sätt är att du skramlar med något i rummet bredvid då katten klöser på ställen som du inte vill att den skall använda

Kloklippning

Skadan på dina möbler blir mindre om klorna på katten klipps med jämna mellanrum. Använd en lättarbetad klotång som är utformad för katt då du klipper. 

Hoppas våra tips kan hjälpa dig och din katt!