Det pratas mycket om att nyårsafton och nyårshelgen är ett riktigt trauma för många hundar, men vi vill med denna artikel ge tips på vad man som kattägare kan göra för att underlätta för sin katt.

Eftersom katten i sin natur maskerar tecken på svaghet så är det inte alltid lätt för oss att förstå att de liksom våra hundar kan ha problem av nyårsraketer. En katt springer ju  dessutom lättare iväg och gömmer sig och det kan vara lätt för en kattägare att missa att vissa av våra katter kan bli mycket stressade av nyårssmällare.

Det finns nu hjälpmedel & tips på hur du kan göra din kisses miljö tryggare inför nyår. Zylkéne &Feliway är bra hjälpmedel som du kan köpa hos din veterinär för att minska kattens rädsla för nyårssmällare, men det finns också mycket mer man kan göra.

Här listar jag 10 saker man kan göra för sina katter under nyårshelgen när fyrverkerierna är i full gång:

  1. Se till att utekatten är inomhusunder själva nyårsafton så att den inte råkar ut för några raketer eller andra obehag.
  2. Se till att katten har flera gömställen och sovplatserdär den kan ligga i lugn och ro. Och försök att inte störa den, be dina gäster att inte gå fram och ens titta på katten, ögonkontakt från främmande människor kan vara otroligt stressande och ger en otrygg känsla för katten.
  3. Leta upp ettlugnt ruminne i huset/lägenheten eller nere i källaren, där ljudet inte tränger in lika lätt. Täck för eventuella fönster där katten kan se ljus från raketer som kan levas som stressande.
  4. Sätt gärna på lite musik/radio för att distrahera.Använd musik som är avslappnande, som ni själva lyssnar på då ni skall slappna av. Ljudet skapar en ljudbarriär till oljudet från smällarna utanför.
  5. Om katten visar någon form av stress försök att inte bekräfta denpå något vis. Det kan göra att katten känner sig mer stressad.
  6. Man ska ha som målsättning attgöra kattens miljö så trygg som möjligt, så gör inte några stora förändringar utan låt gärna gamla filten ligger kvar framme. Det bästa är naturligtvis om katten kan få vara kvar hemma. Om man inte har möjlighet till detta låt katten flytta till det nya stället tex kattpensionatet några dagar innan nyår, så att den har tid att anpassa sig.
  7. Vet man med sig att man har en katt somlätt är rädd för nya ljudmen som även i övrigt ärlättstressadbör man prova att ge något som heterZylkéne. Zylkéne är ett kosttillskott som bygger på ämnen som man hittat i råmjölken hos däggdjur. Då däggdjur ger di till sina ungar så finns det lugnande ämnen i mjölken som ger välbefinnande och ro hos ungarna. Det är dessa ämnen som man har utvunnit och som finns i tabletterna/kapslarna. Jag har sett mycket fina resultat efter behandling där miljöförändringar kombineras med zylkéne.
  8. Om du tycker det är svårt att komma ihåg att ge katten kosttillskott dagligen vid jul och nyår, så kan man istället ge ett foder som innehåller naturligt lugnande ämnen. I Royal Canins Calm så finns det tryptofan som är en föregångare till ”lycko-substansen” serotonin. Du kan använda fodret vid perioder av då katten är lite orolig av olika anledningar. Starta att ge katten fodret lite innan jul då katter är vanedjur och vill ha god tid på sig att vänja sig vid ett nytt foder. Låt katten äta fodret några dagar till någon vecka efter nyår eller tills den verkar vara ha sina känslor i balans igen.
  9. Har man mycket folk hemmaoch man vet med sig att katten är skygg så vore det kanske en idé att inte låta katten ha tillgång till stället där ni vistas mest utan begränsa ytan så att den slipper känna stress. Se till att katten har tillgång till sin låda, mat och vatten. Tänk på att placera mat- och vattenskål så långt ifrån kattlådan som möjligt.
  10. Skaffa gärna FeliwayFeliway är kattens lugnande doftferomoner. Då katten mår bra och är avslappnad så avger den doftämnen som andra katter kan känna. Dessa feromoner har man utvunnit & använt i Feliway produkterna. Endoftavgivareär bäst om katten rör sig i större delar i huset. Om man under nyår skall ha katten i ett rum så kan man antingen sätta doftavgivaren där eller så kan man användaFeliway spray som man sprayar i rummet där katten skall vara. Spraybehandlingen måste dock upprepas efter några timmar, så ibland kan doftavgivare vara enklare att använda. Läs gärna mer i vår artikel om hurFeliway kan hjälpa din katt.

Gott nytt år och lycka till!