Kategorier

Nyheter

Erbjudande

Om oss

VARNING  för kylarvätska! Livsfarligt för både människor och djur!

Publicerad: 2017-12-22 10:11:38
Kategorier: Hund Rss feed , Katt Rss feed

Varje år dör djur efter att ha slickat i sig den förrädiskt söta vätskan. Många djurägare är ovetandes om att dåligt förvarad kylarvätska är en livsfara för djur och barn. De är även ovetandes om att ett litet spill med vätskan då man fyller på bilen inför vintern kan döda våra små husdjur. Katter och hundar kan trampa i den söta vätskan och slickar sedan sig rena, en sådan liten dos kan innebära livsfara för ett litet djur.

Vilka är tecknen på förgiftning med kylarvätska?

Sjukdomstecknen för djur kan vara fördröjda och det krävs endast en liten dos för att döda ett däggdjur. Tecken på att ditt djur är drabbat kan komma snabbt redan efter 30 minuter men det kan även dröja upp till 12 timmar innan man ser något.

Förgiftningen ger obotliga skador på njurar och påverkar hjärnan så djuren verkar berusade. Djuren blir först slöa, vingliga, illamående, får ökad törst och kissar mycket. Senare får djuret kramper, blir medvetslöst och avlider om djuret inte kommer till snabb vård.

Vad gör jag om jag misstänker att mitt djur har fått i sig kylarvätska?

Om man misstänker att ett djur har fått i sig kylarvätska skall man snabbt uppsöka veterinär för att sätta in behandling så fort som möjligt för att kunna rädda djuret och lindra dess lidande. Om du har möjligt ta dig till en större klinik/djursjukhus som har möjlighet till intensivvård. Du skall INTE vänta tills hunden har börjat visa tecken på att den är sjuk- då kan det redan vara försent!

Att medvetet lägga ut kylarvätska i syfte att djur skall förtära det är brottsligt och bör anmälas till polisen!

Hur kan jag skydda mitt djur ifrån att få i sig kylarvätska?

  1. Köp RÄTT kylarvätska och rädda liv! Det finns säkrare alternativ till den farliga kylarvätskan som innehåller etylenglykol. Köp istället en kylarvätska innehållande Propylekglykol. Denna kylarvätskan är inte heller nyttig om man får i sig men det ger inga dödliga skador. Tänk på att det räcker om katten och den lilla hunden får i sig några droppar för att bli förgiftade. En halv deciliter är tillräckligt för att döda ett barn!
  2. Förvara kylarvätska säkert- bakom lås.
  3. Låt din bilverkstad byta kylarvätska så du slipper förvara och eventuellt spilla hemma.
  4. Låt aldrig din hund lukta/nosa kring platser där bilar har stått parkerade. Spola bort eventuell kylvätska som du spillt ut.

 

 

Dela detta innehåll