Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Snigelförgiftning för hund & katt

Enligt giftinformationscentralen sker endast lindriga förgiftningstecken då hundar och katter kommer i kontakt med sniglar. Det är framför allt Snigelns sekret som de utsöndrar då de blir rädda som irriterar djurs och människors slemhinnor. Sekretet är svårt att få bort om man slickat på snigeln eller om man fått det på huden/pälsen. Slemhinnorna bli irriterade och för att få bort hinnan i tex munnen kan man gnugga med en bomullstuss indränkt i vegetabilisk olja.

Bekämpningsmedel mot sniglar är giftiga

Vad som däremot är farligt för din hund och katt är om de får i sig bekämpningsmedel mot sniglar, så kallade molluskicider. Snigelgift komma i många olika former vissa är färgade pellets/kulor andra gifter är i puder eller i flytande form. Om du misstänker att det är snigelbekämpningsmedel din hund eller katt fått i sig, försök ta med dig förpackningen till din veterinär.

Om du har problem med sniglar i din trädgård försök då göra dig av med dem särskilt om du har en hund som äter ”allt”. Gör det dock med djurvänliga bekämpningsmedel. Förgiftningar med snigelbekämpningsmedel drabbar framförallt hundar och av samtliga förgiftningsfall så är den unga hunden och nyfikna valpen överrepresenterade inom denna grupp.

Var finns gifterna?

Det finns flera olika märken av snigelbekämpningsmedel på den Svenska och europeiska marknaden. Vad som är mest upprörande är att bekämpningsmedlet ofta utformas som färgglada tabletter eller som pellets vilket för hunden, katten och för barn kan uppfattas som godis, foder! För att sniglarna även skall äta bekämpningsmedlet har man blandat i olika för snigeln smakliga ämnen så som sockerlösning, stärkelse likt pasta.

Ett exempel är bekämpningsmedel som innehåller den mycket giftiga substansen metaldehyd. Detta gift kan finnas i vissa snigelbekämpningsmedel som du kan köpa i Tyskland eller som du kan köpa av utländska webbutiker, där tyvärr denna substans är tillåten. Detta gift kommer ibland även i flytande form och då kan hunden och katten få i sig giften på tassarna som de sedan slickar i sig. Det krävs en mycket liten dos av detta i Sverige olagliga bekämpningsmedel mindre än en tesked är dödlig dos för vissa bekämpningsmedel.

I Sverige använder vi bekämpningsmedel med järnsulfat vilka även de är giftiga för katt och hund och för barn. Järnsulfat finns bla. i bekämpningsmedlen snigelfritt, Ferromol. Hundar och katter kan luras att äta pelletsen i tron att det är mat eller godis. Katter och hundar kan även få i sig pulver genom att de slickar sina tassar om det gått i medlet. Djuren är ofta mer känsliga för järnförgiftning än vad människor är då de inte utsöndrar järnet lika bra ur sin kropp. Järn är en viktig del i vårt blod vid järnförgiftning leder det till skador i mag-tarmkanalen och på de röda blodkropparna. Djuren kan även få skador på hjärta och levern.

Förvara bekämpningsmedel på säkert ställe

Leta säkra bekämpningsmedel för ditt husdjur. Ha inte bekämpningsmedel lätt tillgängliga framme. Lås in förpackningen bygg snigelfällor som ditt husdjur och barn inte kan komma åt. Leta efter andra alternativ till snigelbekämpning. 

Vad gör jag om hunden eller katten blivit förgiftad?

  • Ring och åk in till veterinär direkt
  • Ring giftinformationscentralen, vid akuta fall så kan SOS alarm, 112 koppla dig till centralen. Du behöver dock veta vilket gift mot sniglar det rör sig om. Titta på förpackningen till bekämpningsmedlet, tag med förpackningen om du kan till veterinären. För att kunna ge snabb behandling så är det viktigt att veta vilket gift det är. Till vissa gifter finns det motgifter som veterinären kan ge.
  • Om din hund eller katt kräks låt dem inte slicka i sig det igen. Då får djuret i sig giftet på nytt.
  • Aktivt kol kan minska upptaget av giftet.