Tips och Nyheter

Senaste artiklar

Påskilljor är giftiga för din katt & hund

På våren får vi tänka oss för då vi har våra djur i trädgården eller då vi ställer fram blommor på bordet. Vi vet ju hur nyfikna katter är av naturen och de tuggar inte bara på kattgräs utan ibland även på våra växter.

 

Alla påskliljans delar är giftiga för katten i olika grad. Löken är den giftigaste delen av liljan men även knoppar, blommorna och bladen är giftiga. Katter (även hundar) kan dö efter att bara ha ätit en till två bitar av blomman. Även pollen är giftiga. Pollen kan ramla ned på bordet där en vas med blommor står och katten kan få det på tassar och päls för att sedan slicka i sig giftet. Förgiftning av liljor kan ge en akut njursvikt som kan vara livshotande. Nedan följer lite råd & tips på hur du kan skydda din katt.

 

Hur märker jag om min katt har blivit förgiftad

Tecknen på förgiftningen syns ofta 6-12 timmar efter att katten har fått i sig liljan men symptomen kan komma så tidigt som 15 minuter efter. Förgiftningssymptomen liknar de symptom som fås efter förgiftning av russin och kylarvätska.

 

Tidiga tecken är:

 • Kräkningar
 • Trötthet
 • Salivering
 • Skakningar
 • Diarré
 • CKramper (om djuret fått i sig mkt eller om det är ett litet djur)

Senare tecken om katten får njursvikt:

 • Ökad törst
 • Först ökad urinering för att sedan följas utav minskning i urinering och till slut ingen urinering alls
 • Slöhet
 • Uttorkning
 • Katten kan avlida

 

Njursvikten kan inträffa så tidigt som 36-72 timmar efter att katten ätit blomman och det inget motgift. Det är därför mycket viktigt att man tar sig till veterinär direkt efter att djuret fått i sig växten. Katter som inte får behandling inom 18 timmar efter att de har fått i sig blomman, har sämre framtidsutsikter.

 

Hur vet man om katten eller hunden blivit förgiftad?

Börja alltid med att försöka ta reda på vad katten har blivit förgiftad av. Du kan ringa eller gå in på www.giftcentralen.se för att få reda på mer om olika växter och dess eventuella giftighet.

 

Hos veterinären tas olika prover som kan visa på bland annat njurpåverkan. Redan 12 timmar efter intaget kan man ibland se påverkan på njurarna i urinprov och blodprov. Tillsammans med symptomen ovan kan man misstänka förgiftning.

Behandling

Det är mycket viktigt att man kontaktar veterinär som inleder behandling även om djuret har fått i sig en liten mängd påsklilja. Det första steget om du snabbt kommer till veterinär är ofta att försöka kräka djuret så giftet kommer upp ur magsäcken. Om du väntar för länge med att kontakta veterinär har redan magsäcken tömt sig och gifterna har passerat ut i tarmarna.

Det är en intensiv behandling som gäller; med dropp och ofta ges aktivt kol och andra skyddande läkemedel för mag-tarmkanalen. Om veterinär sätter in en tidig behandling finns det goda förutsättningar för att katten klara sig. Om man inte behandlar alls eller sätter in behandlingen efter 18 timmar, så kan katten i värsta fall avlida.

 

Aktivt kol fördröjer upptaget av gifterna och kolet lägger sig som en skyddande skikt i magsäcken. Din veterinär kan ge djuret aktivt kol. Du kan även köpa aktiv kol på apoteket och ha hemma. Man blandar 1 del kolpulver med 7 delar vatten som sprutas in i munnen på djuret. Det är dock svårt att ge aktivt kol till katt. Man får absolut inte försöka få en hund eller katt att svälja något om de är dåliga till allmäntillståndet, då kan djuret få ned det i fel strupe.

Om katten har fått något giftigt i pälsen så tvättar du igenom pälsen med ljummet vatten, annars kan katten slicka i sig i pälsen och på så vis få i sig giftet.

Om njurarna tagit skada är dte viktigt att ge kattens njurar stöd genom att successivt gå över på en njurdiet. Det finns även kosttillskott som stödjer njurarna i form av DiRene.


Skydda din katt 

Hur fint det än är med liljor och påskliljor så är det mycket giftigt för din katt. Har du dessutom en katt som redan innan tar en bit av dina blommor därhemma, iså skall du tacka nej till liljor inomhus och i trädgården.

 

Några tips på ”katt-säkra” vårblommor är primulor och violer. Några andra vårblommor som katten skall undvika är tulpaner, krokus, iris, hyacinter och narcissus.