Kategorier

Erbjudande

Om oss

Njurfoder för katt

Publicerad: 2014-06-30 11:58:15
Kategorier: Katt Rss feed

Njurfoder för katt

Vid njursvikt är det viktigt att man ändrar kattens mat till ett foder som är skonsamt för njurarna och som minskar de komplikationer som den nedsatta njuren orsakar. Vi vet genom flera studier att njurmat förlänger livet på katten. Det finns många bra njurdieter för katter. Ibland kan man få byta mellan olika njurdieter för att stimulera katten till att äta. Genom blodprov kan man skräddarsy en diet som passar just din katt. Har man en katt med njurproblem men att man inte vet hur kattens olika njurparametrar ser ut så är det viktigt att katten står på en njurdiet.  

Olika sorters njurfoder för katt

Veterinärbutiken har flera olika njurdieter för att kunna passa alla katters smak. Vi har olika smaker och både torr och blötfoder. Med ett blötfoder kan man öka vätskeintaget för en njurkatt, vilket kan vara fördelaktigt om katten har svårt att kunna koncentrera sin urin och då förlorar mer vätska. En katt som har gått ned mycket i vikt och är mycket underviktig kan behöva större andel torrfoder som är mer kaloritätt än blötfodren.   Sammansättningen i njurdieterna kan förändras från år till år. Informationen nedan bygger på information år 2013-2014. För att hitta den perfekta dieten för din katt prata med din veterinär om hur din katts provvärden ser ut.

Royal Canin njurfoder

Royal Canin Renal är ett foder som är reducerat i fosfor och har minskat antal proteiner för att vara skonsamt för njurarna. Foder med kraftigt minskat fosfor kan behövas i de senare stadierna av njursvikten.  Ibland kan vissa katter tycka att foder med lite fosfor inte smakar lika gott, då har vi Royal Canin Renal Special som är ett njurfoder med lite måttligt minskat fosfor samtidigt som det finns en tillsatt fosfatbindare i fodret. Renal Special räcker ofta inte i slutet av njursvikten då katter kan behöva mer reduktion av fosfor. Nu har det även kommit en ny storts njurfoder: Renal Select att välja på där foderbiten(kroketten) är utformad med ett knaprigt yttre och ett mjukare smaskigt inre innehåll. Vissa katter kan gilla denna utformning på foderbiten och det ger oss ett alternativ till till njurmat som vi kan bjuda en njurkatt på. Då kan man tillsätta fosfatbindare, till exempelpronefra eller Ipakitine till varje mål mat. 

Royal Canins njurfoder  Renal för katt kan vara lite för reducerat i sitt natriuminnehåll. Man måste därför försiktigt gå över till dessa dieter för att inte aktivera system i kroppen som sprara på natrium. Man bör alltid göra försiktiga och mjuka foderbyten men låt bytet ta ca 2 veckor. Hos människor med njursvikt så minskar man natrium då man ser att ökad andel salt i maten höjer blodtrycket. Detta har man inte sett hos katter. Man har i studier till och med matat katter med "saltdieter" utan att blodtrycket ökat, ändå har de flesta njurdieter minskat innehåll av natrium.

Royal Canins torrfoder har lite tillsatt kalium så dessa dieter kan vara fördelaktiga om katten har tendens till för låga kalium värden, vilket är vanligt hos katter i lite senare njurstadier. vissa katter kan dock i njursviktens slutstadie ha för höga halter av kalium. Man bör därför kontrollera kaliumhalten på en njurkatt och därefter välja ett foder som passar.

Renal finns i 3 olika blötfoder; kyckling, tonfisk och biff.

Hill’s Prescription diet njurfoder

Hill's k/d för katter finns både som torrfoder och blötfoder. K/d blötfoder finns i 3 olika smaker; kyckling, lax, biff.  Hill's blötfoder finns med köttbitar i sås i olika smaker på 85 g påsar och det finns som mousse (minced) i burkar om 156 g. Hills k/d blötfoder i burkmat (minced) innehåller låga halter av fosfor och kan därför användas till katter som fått hyperfosfatemi. Denna mat behöver ofta kombineras med fosfatbindare i slutet av njursvikten. Det är då fördelaktigt att ge mer blötfoder då fosfatbindare kan vara lite förstoppande för vissa katter samt om man behöver ge ökade mängder av fosfatbindare. För katter som har problem med för mycket kalium, vilket kan ske i slutstadiet av njursvikten kan foder med lite kalium passa, Hills k/d blötfoder i påsar innehåller lite mindre kalium. Om katten i stället har problem med för låga halter av kalium vilket vissa katter kan ha så är Hills torrfoder bättre eller Specific FKD och FKW samt Purina torrfoder som har tillsatt kalium i sig. Hills har under 2016 lanserat en ny produkt som är mycket intressant. Hills k/d + mobility är ett foder som innehåller ökade mängder essentiella fettsyror som främjar, leder, hjärta och hjärna. Då flertalet av de katter som drabbas av njursvikt även ha artros (ledstelhet) är detta ett foder som skulle kunna lindra båda bekymmren. Många katter med njursjukdom har även problem med högt blodtryck. De essentiella fettsyrorna kan ha en skyddande effekt på hjärtat.

Specific njurfoder

Specific FKD är ett foder med ökade halter av omega 3 fettsyror, vilka bland annat verkar för att minska proteinuri samt så kan de även ha en antiinflammatorisk effekt.  Specific blötfoder för njurar FKW är en mousse med lite mindre fosfor än Specific torrfoder för njurar FKD. För katter med hyperfosfatemi kan man ge en ökad andel FKW i kombination med FKD (torrfoder). Specific njurfoder har lite högre nivåer med kalium därför skall man inte ge detta om katten har förhöjda värden av kalium i blodet. Hyperkalemi eller förhöjda nivåer av kalium sker ofta i de senare slutstaiderna av njursvikten.

Purina NF

Purina har också njurfoder för katter. Dieten är lite högre i fosforinnehåll än vissa andra dieter. Det kan därför vara mer smakligt för vissa katter men i senare stadier av njursvikten då ofta fosfornivåerna ökar kan man behöva tillsätta en fosfatbindare eller välja en njurdiet med lägre innehåll ab fosfor.  Purina torrfoder har även lite mer tillsatt kalium då njurkatter kan ha problem med låga halter av kalium. Purina har lite olika sorters mjukfoder en i mousse form samt 2 olika smaker; kyckling och lax i små påsar med bitar med sås.

Virbac HPM veterinary kidney terapy 

Ett av våra senaste njurfoder som vi var första i Sverige att ta hem är Virbacs HPM Veterinary kidney terapy. Virbac är ett internationellt läkemedelsföretag som gör mycket smakliga foder. Vid njursvikt är just smaklighet viktig. Fodret är ett HPM foder som innehåller lite mer proteiner än de övriga njurforen. Detta kan passa njurkatter som är väldigt magra (befinner sig i ett katabolt tillstånd där den minskade matlusten för kroppen att bryta ner muskler för att få energi) och som inte vill äta andra njurdieter. Fodret finns än så länge bara i torrfoder.

Diskutera med din veterinär vilket foder som kan passa just din katt.

Varför vill många njurkatter inte äta?

Det är viktigt att katter äter. Den äldre katten har ett cirka 10% sämre upptag av näringsämnen i sin tarm som den måste kompensera för genom att få i sig  mer kalorier. Minskad matlust är ett av de tidiga tecknen på njursvikt. I slutet av njursvikten så blir detta ett allt större problem. För katter som har en långt gången njursvikt så är det ofta en kamp att få i katten det dagliga behovet av kalorier. Om katten inte får i sig tillräckligt med kalorier så hamnar kroppen i ett tillstånd av ”svält” och kattens egna muskler bryts ned, vilket i sin tur ökar de kvävehaltiga gifterna i kroppen samt försvagar katten ytterligare. Det är en mängd olika faktorer som påverkar katter med njursvikt till en minskad matlust.  
De vanligaste faktorerna till minskad matlust hos katter är:

 • Kvävehaltiga gifter ökar (uremi) - Då njurarna förlorar förmågan att filtrera blodet från gifter så är de tidigaste komplikationerna framför allt problem med mag-tarmkanalen så som illamående, sår i munslemhinnan och i magsäcken.
 • Uremin kan även påverka hjärnan, vissa katter kan verka deprimerade, vilket påverkar matlusten.
 • Uttorkning – katter som har mer fortskriden njursvikt kan inte koncentrera sin urin. Uttorkning minskar matlusten och det är viktigt att behandla vätskebrist för att stimulera aptiten. Får katten inte i sig tillräckligt med vätska så blir den uttorkad. I njursviktens slutstadie så är det nästa omöjligt för katter att få i sig tillräckligt med vätska den normala vägen utan ofta behövs vätska via dropp eller under huden. En vattenfontän tex. drinkwell kan öka/stimulera katten till att dricka mer.
 • Förstoppning - Att inte kunna koncentrera urinen gör att katten blir uttorkad, vilket minskar matlusten. Uttorkningen i kombination med den smärta katten känner på grund av att skelettet urkalkas eller på grund av artros gör att njurkatter lätt får förstoppning. Allt sammantaget så minskar detta kattens matlust.
 • Artros – ledsmärta är vanligt hos den äldre katten. Att ha ont hämmar lusten att äta. Katten kan känna motvilja att ta sig till matskålen. Det kan även göra ont att böja ned huvudet för att äta. Läs gärna mer om Glukosaminer för katt.
 • Tandproblem – många äldre katter har problem med dålig munhälsa. Det kan vara tandsten, inflammationer och infektioner i tandköttet. Tandlossning är inte helt ovanligt som komplikation vid dålig munhälsa, detta kan vara smärtsamt och minskar matlusten hos den äldre katten.

Veterinärens tips på hur du får njurkatter att äta mer

Fodret

 • Byt foder långsamt – Katter gillar att ha rutiner och kontinuitet. Ett snabbt byte från vanligt foder till njurdiet kan göra att katten inte vill äta den nya maten. Låt byte av foder ske successivt, blanda i lite av det nya fodret i det gamla och låt det ta någon vecka att byta.
 • Välj foder som påminner om det gamla – här handlar det åter igen om att katten vill ha kontroll och kan bli stressad av att något är annorlunda. Om din katt är van vid mjukfoder som har köttbitar med sås, välj då även ett njurfoder som har denna form.(tex Royal, canin, Hills olika blötfoder som kommer i påsar) Det finns en stor variation av olika njurdieter, försök välja något som din katt visat att den föredrar.
 • Om din katt matvägrar, var inte rädd att pröva nya foder om din katt skulle tappa lusten på ett foder. Vissa katter kan triggas till att äta mer om de får ett helt nytt att välja på. Vissa katter som helt matvägrar kan behöva ett ”smörgåsbord” av olika sorters njurfoder, seniorfoder. Lusten att katten äter något helt nytt i matväg håller ofta inte i sig så länge utan för dessa katter så gäller det att man har många olika sorter (inte helt ovanligt med upp till 10 stycken foder) som man alternerar mellan.
 • Om katten inte vill ha njurmat så måste den ändå äta. Välj då helst seniormat, denna är mer skonsam mot njurarna än vad vanlig mat är. Man kan då tillsätta så kallade fosfatbindare pronefra, ipakitine för att göra det vanliga fodret lite mer skonsamt mot njurarna.

Värm maten

 • Äldre och njurkatter kan få sämre luktsinne. Om du värmer kattens mat kommer lukterna fram bättre och kan stimulera katten till att äta. Katter tycker bäst om mattemperaturer runt 35 grader, vilket påminner om temperaturen hos ett nyligen dödat bytesdjur. Du kan värma maten i mickro i några sekunder. TESTA innan så att maten inte är för varm. Mickro kan värma lite ojämnt så var noga med att blanda maten. Du kan även blanda lite ljummet vatten i maten för att värma den.

Smaksättare

 • Smaksätt maten med hemmagjorda buljonger eller tag spadet från tonfiskburken. Använd inte buljonger som är köpta, dessa är skadliga för katter. Du kan också smaksätta kattens vatten med hemmagjorda buljonger (obs ej köta buljonger som kan var afarliga för katten) Oralade är en smaskig energi & vätskeersättning med lågt fosfor och protein som du kan ge i vattenskålen eller varför inte frysa in i isbitar och ta fram då du vill smaksätta vattnet då och då.

Matskålen

 • Placera matskålen så att katten inte behöver ta sig till maten. Många njurkatter är trötta, har ledstelhet och kan känna ovilja att ta sig till matskålen. Ta därför maten till katten. Ställ matskålar på flera ställen i hushållet, dels för att påminna katten om att äta samt för att katten inte skall behöva anstränga sig för att få mat.
 • Placera inte matskålen i samma rum som kattlådan. Odörer får katter att minska i aptit.
 • Rengör matskålen – låt inte gammal mat stå framme. Tvätta skålen regelbundet så inte gamla matrester stör kattens aptit.
 • Höj matskålen – artros är ett mycket vanligt problem för äldre katter. Det kan vara besvärande att böja sig ned och äta. Testa att höja upp matskålen för att förenkla för din katt.
 • Stor matskål – katter tycker inte om att äta eller dricka om morrhåren tar i kanten. Använd en bred skål eller varför inte en platt tallrik som du placerar upphöjt.

Matro

 • Katter vill känna sig trygga i sitt eget hem. Om det finns fler katter i hushållet måste man se till att det finns flera mat- och vattenskålar (placerade  i olika rum), flera gömställen och flera kattlådor. Din katt kan behöva äta ensam i lugn och ro utan stress ifrån övriga katt-familjemedlemmar. Lugnande doftferomoner, Feliway tillsammans med miljöförbättringar kan minska stress i hushåll med flera katter. Lugnande kosttillskott zylkéne eller iharmoni kan även hjälpa stressade katter med njursvikt att få mer matlust.

Matrutiner

 • Mata gärna flera gånger om dagen. Många mindre mål utspridda på dagen kan stimulera ätande.
 • Tvångsmata aldrig med den mat som du vill att katten senare självmant skall äta. Katten kan förknippa maten med stressen vid tvångsmatningen.

Vätska

 • Katter som har njursvikt kan bli uttorkade. Se till att stimulera drickandet(läs våra tips) Ibland kan katten behöva skrivas in på sjukhus för att få dropp och vissa katter kan behöva så kallad subcutan vätska under huden under perioder för att må bra. Oralade är en energidryck som passar perfekt för katten då de ofta vill dricka den självmant.

Hälsa

 • Katter som är täppta i näsan har svårt att känna lukterna ifrån maten. Luktsinnet är mycket viktigt för kattens aptit.  Ibland kan man försöka lösa upp en täppt näsa genom att försiktigt skölja med koksalt för att luckra upp gammalt snor.  Nezeril för spädbarn kan även hjälpa till att lösa upp segt snor. 
 • Försök att blanda eventuell illasmakande medicin och kosttillskott i något annat än njurmaten.  Prata med din veterinär om det finns flytande eller medicin med köttsmak som är enklare att ge till en katt.

Sjukhusvistelse

 • Mata inte katter som ligger inne på sjukhus med den mat katten senare skall äta hemma. Katter kan dels matvägra utav stressen det innebär att ”sova över” på sjukhus, samt så kan de förknippa stressen som det innebär att vara på sjukhuset med den mat som de äter.

Läkemedel som stimulerar aptit

 • Din veterinär kan skriva ut läkemedel som stimulerar aptiten hos din katt. Ofta kan illamående och minskad aptit bero på en ökad magsyre-produktion. Läkemedel som minskar produktionen av magsyra samt magsårsmediciner kan hjälpa din katt.

Dela detta innehåll