Kategorier

Nyheter

Erbjudande

Om oss

Kan julen vara farlig för mitt djur?

Publicerad: 2016-12-11 15:59:07
Kategorier: Hund Rss feed , Katt Rss feed , Nyheter Rss feed

Veterinärbutiken önskar alla en härlig och rolig jul. Vi vill inte avskräcka er med vår artikel utan bara att ni skall få en fridfull jul utan besök till djur-akuten.

Hur kan jag göra min julgran säker för min hund & katt?

Tänk på att julgranen kan vara mycket lockande för en nyfiken katt eller för den lilla valpen. För dem är julgranskulorna lockande leksaker man kan leka med.

  • Står granen stabilt ? Se till att julgranen står stabilt så den inte kan vältas omkull. Placera gärna granen i ett hörn så är den mindre utsatt.

    Försök också att placera granen så att katten inte kan hoppa upp i granen ifrån möbler eller andra föremål. För att vara riktigt säker på att katten eller valpen inte leker och välter granen kan man säkra granen genom att fästa den med en lina i taket. Du kan skruva in en krok i taket och fästa fast granen med en genomskinlig lina.

  • Dekorationer utom räckhåll! Häng alla de ömtåliga julgranskulorna högt så de inte kan nås av den lekfulla katten eller valpen.  Se till att juldekorationerna inte hänger för långt ned så katterna och valparna kan komma åt att leka och i värsta fall svälja ”roliga & spännande” dekorationer. Glitter och trådar med glittrande dekorationer kan locka katten att tugga och svälja dessa ”leksaker”.Du kan du spraya dekorationer och pynt som du vill att valpen och katten skall undvika med bitterspray för att djuren inte skall tugga på dem.

  • Undvik långa snören- Ha inte långa snören i granen som din katt eller hund (gäller framförallt valpar som vill undersöka allt genom att tugga på saker) kan tugga i sig.

  • Granbarr & granvatten kan skada- Katter och valpar kan råka lite illa ut om de leker med eller ännu värre om de tar ett ”smakprov” på julgranen. Vissa granträd kan vara giftiga för katten och vattnet som granen står i kan vara giftigt, så se till att katten inte får tillgång till att komma åt att dricka. Barren på granen kan irritera och i värsta fall skada tarmen om katten får i sig de torra barren som ramlar av granen. Se till att vattna granen ofta och dammsug upp barren så fort de trillar av så inte valpen eller katten äter eller slickar upp dem. Platsgranar är mer säkra för ditt husdjur med tanke på att naturliga granar barrar.
  • Inget ätbart i eller under granen- Hundar och katter har väldigt bra luktsinne och kan nosa till sig godsaker som hänger i eller ligger under granen. Ett exempel är julgransdekorationer av choklad som är inslagna i glittrande folie. Dessa kan vara otroligt lockande för både hundar och katter.

Julgodis kan det vara farligt för min hund & katt?

Det finns många godsaker på julbordet som våra husdjur inte bör äta. Choklad vet de flesta att det är giftigt för både hunden och katten. Vad många inte vet är att russin, vindruvor och mackadamianötter är farliga. Självklart skall du ha alla dessa läckerheter på julen men lägg dem i en burk med lock på eller utom räckhåll för den glupske labradoren.

Russin kan förgifta ditt djur

Det är inte alla hundar som drabbas av förgiftning med russin eller vindruvor men vissa individer kan få akut njursvikt och om det vill sig illa. Man har dock inte sett förgiftningsfall hos katt men man rekommenderar inte att katter skall äta varken druvor eller russin.

Den dödliga dosen av russin eller druvor varierar mellan 9 – 18 g / kilokroppsvikt. Detta innebär att 90g russin eller druvor kan döda en 9 kilos hund. Russin är mer koncentrerade än druvor och det krävs därför inte så mycket för att bli förgiftad.

Om din hund råkar äta upp många druvor eller russin så skall ni direkt ta kontakt med veterinär. Om hunden fått i sig en större mängd så bör man behandla hunden direkt. Läs också vår artikel om Förgiftningar hos våra husdjur.

Julmaten

För de flesta familjer är mat centralt på julen. Det bjuds på en rad olika julbord både innan och efter jul. Julmaten är ofta kryddig och lite fet vilket kan vara jobbigt för hundar och katters magar. Fettrik mat kan leda till oroliga magar med diarré, kräkningar och ibland pankreatit som konsekvens. Pankreatit är inflammation i bukspottkörteln.

Pass upp för det nät som omger julskinkan eller kassler. Det saftiga, nätet som omger köttet är oemotståndligt för hundar och katter. Djuren äter upp dem och så fastnar de i mage eller tarm och leder till ett akutbesök på djursjukhus ofta med operation för att få ut det svalda nätet. 

Till julmaten dricker vi massor av olika ofta söta drycker som kan locka djuren att smaka. Alkohol kan ge allvarliga skador hos djur. Glöm inte glas framme som ditt husdjur sedan ”städar upp” efter dig. Äggtoddy hör julen till. Med den söta smaken lockar den hundar och katter att smaka.

Mata djuren innan julbordet!

Köp nyttiga godisar som är säkra för din hund tex healthy treats, educ, Purina kyckling kex, och för katten kan Metabolic treats, Mac Shakery cheese passa. Lägga godisar i aktivitetleskare så har din hund lite att sysselsätta sig med under tiden släkten äter julbord. Mata hunden och katten innan alla gästerna kommer så att de inte är hungriga då julmaten och alla farliga godsaker dukas fram.

Aktivera genom tugggodisar! Tuggben till exempel den vegetariska igelkotten och Busy Buddy  Bristle bones som tar lite tid att äta är perfekt för att få nöjda hundar men även för att få stressade hundar att få något annat att fundera på.

Julklappar som är säkra för ditt djur

Julklappar älskar ju alla att få men var försiktig. Katter och valpar är nyfikna av naturen och vill undersöka och leka med allt. Katter och valpar gillar att leka med snören och trådar. De kan lätta börja tugga på julklappssnören och få ned delar av eller hela snören i magen som sedan kan fastna i tarmarna och då orsaka stora skador och i värsta fall kan djuren avlida av sina skador. Se till att julklappssnörena sitter hårt fast på klapparna och ha en kasse för skräpet så ni snabbt kan städa bort eventuella ”julklapps-frestelser” som kan fastna i hals och mage.

Julklappar till hunden och katten

Så klart skall kissen och vovven få varsin julklapp! Här gör du precis samma som du gör då du köper leksaker till ett litet barn. Se till att det inte finns lösa föremål som hunden och katten kan dra loss och som kan sväljas. Till katter finns det många leksaker på tråd, leksaksspön. Dessa är ofta mycket populära hos katter du måste bara hitta den som triggar just din kisse. Du skall inte lämna dessa leksaker framme utan efter att du och din kisse har lekt så lägger du undan dem så inte katten får ned leksak och snöre i halsen.

Jag tycker om leksaker som aktiverar och stimulerar naturligt beteende. Godisgömmor är alltid populära om man har en gottesugen fyrfotad vän. Bollarna brukar vara en enkel aktiveringsleksak men som tar lite tid att tugga fram godbitarna. För lite smartare djur kan en Busy- buddy vara bättre. kattpyramid  kräva lite mer tankeverksamhet och på så sätt ge stimulering en lite längre tid. Den automatiska leksaken Frolicat är festlig att leka med sin katt.

Giftiga julblommor

Julen för med sig många vackra juldekorationer och julblommor. Tänk på att flera av dessa är giftiga för katten och hunden. Mistel, julstjärna och liljor är giftiga för katter och hundar. Fäst misteln högt upp så att katten eller hunden inte kommer åt den giftiga växten och bären. Varför inte investera i naturtrogna konstblommor som är säkra för ditt djur?

Tänk också på att konstsnö också är giftigt för katter och hundar.

Gäster på besök kan stressa din katt & hund

Julen är för många en högtid då man har nära och kära på besök. Det är inte bara människor som kan tycka det blir intensivt med alla släktningar och vänner som hälsar på. Tänk på att hundar och särskilt katter tycker det kan vara stressande med många människor på sitt eget revir. Det är viktigt att katten och hunden har en trygg vrå som den kan gå undan till och där den får vara i fred.

För katter som gillar rutiner och som är ett ”kontroll-freak” behöver du också använda den tredimensionella rymden för att katten skall kunna komma upp och hitta en trygg vrå där den kan beskåda alla jultokigheter. Detta är extra viktigt om det kommer barn på besök. Använd gärna lugnande dofteromoner Feliway,  för katt och för Adaptil hund. Du sätter doftavgivaren någon dag innan julen i ett vägguttag i det rum där katten och hunden tillbringar mest tid. Låt gärna doftavgivaren sitta kvar tills några dagar efter nyår då många djur tycker att smällare och raketer är lite läskiga. Doftavgivaren kan man sedan använda antingen kontinuerligt för mycket stressade djur eller vid behov som till exempel vid kalas och högtider.

Vi önskar alla våra fyrfotade vänner en riktigt God Jul och Gott Nytt år!

 

 

Dela detta innehåll