Kategorier

Nyheter

Erbjudande

Om oss

Hudvecksdermatit & Jästsvampsinfektion

Publicerad: 2016-08-02 19:44:28
Kategorier: Hund Rss feed , Katt Rss feed

Hudveck - en gynnsam miljö för bakterier & svampar

Hundar kan få hudvecksinfektion på ställen där hud ligger mot hud. Dessa hudveck skapas en ständig friktion som skadar huden. Nere i vecken är det lite ökad temperatur och lite fuktigare. Talgkörtelsekret, saliv och urin ansamlas, vilket ger en gynnsam miljö för bakterier och jästsvampar

Vissa hudraser har mer bekymmer med hudveck

Alla typer av hudveck kan drabbas till exempel läppveck, nosveck, vulva veck, svansveck, ryggveck, ljumskveck och mellan tår och trampdynor. Vissa raser är mer drabbade så som Cockerspaniel med sina läppveck. Nosveck och ansiktsveck ses bland annat hos boxer, pekineser, mops, bulldog och shitzu, svansveck ses vid krorksvans och hos kuperade hundar som bulldog, mops och bostonterrier. Ryggveck förekommer hos westie. ljumskveck och juverveck ses hos kraftigt överviktiga djur.

Hudvecksdermatit kan öka hos hundar som badar ofta

Problemet kan drabba hundar som badar ofta. Frekventa bad leder till att pälsen i hudvecken ständigt fuktas och bakterier och jästsvampar får en perfekt miljö att frodas i och det kan bli en bakteriell överväxt eller en överväxt av Malassezia.

Ofta jästsvampar som är orsaken till hudvecksdermatit

Ibland kan tikar få en svampinfektion i hudvecken runt vulva, detta drabbar dock framförallt lite överviktiga tikar men ibland kan vissa tikar som har lite indragen vulva. Ofta är det jästsvampen, Malassezia som är orsaken till hudvecksinfektioner men ibland kan det vara blandinfektioner med både svampar och bakterier.

SYMPTOM

  • illaluktande
  • klåda
  • håravfall
  • rodnad, ibland brun-rosa missfärgning framförallt på hundar med vit päls i hudvecket

BEHANDLING

hitta grundorsaken- Vissa djur har underliggande sjukdomar så som allergier eller hormonella störningar som hypotyreos. Din veterinär kan ta prover och göra eliminationsdieter för att ta reda på om ditt djur har en luftburen eller forderrelaterad allergi. 
klipp päls- För att luft skall kunna komma ner till såret och torka ut infektionen så klipp bort så mycket päls du kan. Bakterier och jästsvamparna tycker inte om en torr miljö. Med en tass-sax riskerar du inte att skada huden mellan tillexempel trampdynorna och läppvecken.

Skydda tassarna- Under den slaskiga årstiden kan du skydda din hunds tassar med gummisockar, Pawz. Detta förhindrar att fukt kommer in mellan trampdynorna. Efter promenader under vinter och höst är det viktigt att torka av tassar för att få bort salt, grus och väta. Lägg en mjuk trasa eller använd den smidiga Oster tassrengörare.
Medicinska schampon & balsam- tvätta med schampo mot bakterier och svamp, till exempel Malaceticschampo och malacetic spraybalsam, ibland kan det vara praktisk omöjligt att schamponera in en hund (eller katt) flera gånger i veckan. Du kan man istället tvätta en gång i veckan för att sedan använda sptay eller servetter de andra behandlingsomgångarna. Schamponering ger en djupare och ofta effektivare rengöring och man kan behöva använda schamponeringen under den första och andra veckan och ibland vid mer besvärliga infektioner krävs längre behandlingstider. Hör med din veterinär hur lång behandlingstid ditt djur kräver.
Det finns även receptbelagda schampon så som Malaseb eller fungoral då krävs det att din veterinär gör en undersökning av ditt djur. Ofta startar veterinären att använda icke receptbelagda schampon så som Malacetic, vilka ofta fungerar fint och då slipper man problem med resistensutveckling.
Medicinska lösningar & servetter - Du kan också tvätta med Duxo micell lösning som är rengörande & svampdödande på ett skonsamt sätt. MalAcetic wet wipes är en antibakteriell och svampdödande våtservetter som är mycket effektiva vid dessa problem. Du kan använda dessa varje dag eller vid behov.

Stärka hudbarriären- Vid infektioner i hudens skyddsbarriär mer eller mindre störd.  Det finns lösningar som återupprättar hudbarriär. Lösningarna kan ges som spot-on på eller precis i kanterna av skadad hud. Lösningarna ligger i smidiga pipetter som du förelar på huden vid infektionen. Lägg dem inte direkt i öppna sår utan lägg små droppar runt kanterna på såren. Allerderm som är en sådan lösning  innehåller hudlipider, viktiga ceramider, kolesterol & fettsyror som liknar de som finns i friska hundar & katters hud. 

Essentiella fettsyror- i rätt komibantion av fettsyror så kan dessa fettsyror agera antiinflammatoriskt och stärka den skadade huden. Många kosttillskott med essentiella fettsyror för huden innehåller inte rätt förhållande av omega 3, 6 och 9. Vid alla hudproblem är det positivt att tillföra essentiella inflammationshämmande fettsyror. ViacutanMegaderm, Dr Baddakys Omega 3 och laxolja är flera lösningar som är högkvalitativa

Förebyggande behandlingar- Jag brukar sätta hundraser som har mycket hudveck på en regelbunden veckorengöring med servetter redan som valpar. Vintertid kan även hundar som inte reagerar annars ta skada av kylan och saltet på vägarna. Då kan kan man behandla genom att tvötta av tassarna dagligen med Malacetic våtservetter samt smörja med tassvax för att skydda trampdynorna.

lokalbehandling med receptbelagda salvor. Ibland kan potatismjöl, barnpulver framför allt till juverveck torka ut och hindra tillväxt av bakterier. kortisonsalvor/kräm verkar klådstillande och kan strykas tunnt på huden morgon och kväll. Dessa behandlar dock inte infektionen man stillar klådan.
Aloegel som är återfuktande, klådstillande och lite antibakteriell kan fungera lindrande för vissa.

Banta överviktig hund- det finns flera olika typer av bantningsfoder. Royal Canin Satiety Weight management har en högre andel protein och fibrer för att hunden skall bli mätt men samtdiigt gå ned i vikt. Hills r/d är ett annat bantningsfoder som också innehåller ökad många proteiner tillsammans med fibrer för att banta hundar. Virbac Calorie regulation är ett i Sverige relativt nytt foder som är ett Hög protein foder som brukar 


Vid återkommande och allvarliga problem kan man ibland behöva operera bort hudvecket.

Dela detta innehåll