Kategorier

Nyheter

Erbjudande

Om oss

Berika din katts miljö och få en harmonisk kisse!

Publicerad: 2018-04-26 09:09:03
Kategorier: Nyheter Rss feed

Under mina år som veterinär har jag gjort många hembesök hos katter där jag försökt att nysta i mysteriet varför katten betett sig på ett visst sätt. Ofta har jag och djurägarna kommit fram till att hemmet inte bejakat kattens naturliga beteende på olika vis. Det kan ha varit allt ifrån katter som klöser på fel ställen för att det inte funnits några klösträd. Det kan ha varit en katt som kissar utanför lådan för att flera katter i hemmet skall dela på en låda och så vidare. Ofta upptäcker vi inte att katten saknar något i sin hemmiljö, att något stressar katten, förrän kattägare får upp ögonen för ett oönskat beteende, inte förrän då får man ett samtal som veterinären som ett rop på hjälp. Istället så borde vi förebygga och tänka på miljöberikning genom hela livet och träna/utrusta katterna redan som unga för vad livet kommer att presentera sig för dem.

 

Se bilden på den unga katten som lär sig "high five" med klicker träning för att kunna vänja katten att djurägaren får kolla på tassar och klor. Hon belönas med godsaker eller tex kattmyntaleksaker.

 

Alla kattens behov skall vara uppfyllda

Att ge sin katt en berikad miljö och tillgodose kattens behov ökar katten aktivitet samtidigt som katten får frodas mentalt och skapa egna positiva erfarenheter. Får katten frodas och känna trygghet så förebygger man eventuella oönskade beteenden som sker till följd av att katten blir stressad eller understimulerad.

 

Med 5 strategier kommer du och din kisse långt!

Tänk på din katts hemmiljö och använd 5 strategier för att göra miljön trygg och stimulerande för din katt.

 1. en trygg vrå
 2. alla grundbehoven skall räcka till alla katter
 3. katten skall ha möjlighet till lek och att utöva jaktbeteende
 4. en trygg, positiv och konsekvent relation mellan dig och katt
 5. erbjud din katt en miljö som respekterar kattens luktsinne.

 

Mitt hem min borg!

För katten är dess hem och revir allt. En vanlig orsak till stress är att resurserna i reviret/i hemmet inte är tillräckliga. Detta är särskilt viktigt om man har katter som inte har möjlighet att få gå ut och om man har flera katter i samma hushåll. En kollega till mig beskrev det så fint att man som kattägare skulle agera kypare och låta katten få välja i en meny med massor av spännande och aptitretande val. Som förrätt - klösmattor i olika material och former. Till huvudrätt bjuds det på gömställen och utkiksställen som stimulerar just din katts sinnen. Till efterrätt - leksaker som varierar i doft och form som lockar till naturlig jaktlek eller till lek med matte och husse.  Här skall du vara som en kypare och låta din katt få välja vad den tycker om. Att placera de dessa klösmattor, toaletter, matskålar, lekmöjligheter etc på olika ställen i hemmet är viktigt om du har flera katter. Om katterna får slåss om sovplatser, kisslådor, klösställen så känner de sig inte trygga och stressen ökar.

 

Varje katt behöver en trygg vrå

Att få känna sig trygg i sitt revir är en grundförutsättning för en glad katt. Katter gillar att ha kontroll och plötsliga förändringar i hemmet ”är av ondo” enligt katten. Kattens ursprung som liten jägare men också som villebråd, gör att den gillar (och känner sig trygg) om den har flera utkikställen och gömställen högt placerade. Tänk alltså 3- dimensionellt! Berika miljön på höjden. Har du en lite blyg katt så måste det finnas gömställen där man kan få gå undan och inte synas. En begagnad kartong med ett litet hål kan bli ett tryggt kryp in. Tänk på att alla katterna skall ha minst varsin trygg vrå. Gå runt i hemmet och tänk som en katt. Var gillar min katt att ligga och vara? En garderob kan tjäna som mysigt kryp in där din katt kan smita in och få en skön tupplur. På bilden syns grannens katt Kajsa som älskar översta lådan i min garderob. Det är just denna låda som hon älskar, högt upp, ovanpå mina stickade tröjor som doftar av mig. Lägg gärna något mjukt som doftar bekant av katten själv eller använd lugnande doftferomoner och spraya i det gömställe som du vill erbjuda din katt.

 

Även på veterinärkliniken behöver katten en trygg vrå. Det kan vara den egna transportburen.  På bilden ser ni Olivia som upptäcker Onsalaveterinärens katthylla dit både nyfikna och blyga katter kan ta sin tillflykt. Att kunna få gömma sig är en mekanism som gör att katten kan klara av eventuella jobbiga upplevelser.

 

Tittut!

Katter älskar att gömma sig och samtidigt ha koll på läget. Utkiksställen skall vara breda nog att en katt kan ligga på den. Var finns det redan naturliga utkiksställen för din katt? Kanske kan du rensa bort lite prydnadssaker på dina fönsterbrädor och plötsligt har du en perfekt katt-TV om du hänger ut en talgboll till fåglarna under de kalla månaderna.

 

Om du har flera katter så behöver du minimera antalet ”enkelriktade” tillflykter. Ge din katt möjlighet till flera flyktvägar ifrån sovställen, matplatser och utkiksställen. Om en dominant katt närmar sig skall Katten som nyttjar resursen kunna fly utan att hamna i konflikt. Kom ihåg att katter undviker konflikter till varje pris om de ges möjlighet. På bilden syns en enkel men liten hylla som kan fungera som trappsteg för att komma upp på högre höjd men den är lite liten som sovställe. Hela katten skall kunna stäcka ut sig på ett utkiksställe.

 

Vem vill inte vara själv på tankeverkstaden?

En bra tumregel är att du behöver en toalett för varje katt, plus en extra. Placera lådorna på olika ställen i hemmet så att varje katt kan gå ostörd på toaletten. Om du har flera katter så kan kissarna ha olika preferenser. Vissa katter vill göra det de skall ostört. Då kan en låda med lock på passa dem. Andra katter kanske vill ha koll på läget och då kan en kattlåda placerad i ett hörn utan dolda vinklar och med flera alternativa flyktvägar vara ett sätt att öka tryggheten. Ta hänsyn till din katt och tänk på var katterna spenderar mest tid och placera ut lådan där efter. Om du har en blyg katt så är det extra viktigt att inte placera lådan så katten blir fast då den sitter på lådan om en annan katt eller människa närmar sig.

 

Kattlådan skall vara tillräckligt stor för katten. Studier har visat att om katten själv får välja så föredrar de större lådor än många av de kattlådor som finns ute att köpa i handeln. Ett mått är att lådan skall vara 1,5 gånger så stor som kattens längd. Respektera din katts känsliga luktsinne och töm lådan dagligen, helst 2 gånger dagligen och rengör lådan en gång i veckan. Använd inga starka rengöringsmedel utan endast mild rengörande lösning och skölj noga bort lösningen. Tänk på att dofter som vi människor finner välbehag av kan stressa kattens känsliga nos. Parfymerad kattsand är framtagen för kattägaren tycke och smak vilket inte alltid stämmer överens med kattens preferenser.

 

Matro

Mat och vatten- alla katter i ett hem skall kunna dricka och äta i fred. Även om vissa katter i ett hushåll kan tolerera andra katter så är det inte alla som vill äta och dricka då de andra tittar på. Har du flera katter i hemmet så behövs det en matskål och vattenskål till varje katt och placerade på olika ställen i huset. Om alla matskålar står uppradade i köket räknas det som en matplats i katternas ögon. Att få tillgång till både torrfoder och blötfoder är en berikning för katten. Jag rekommenderar kattägare att vänja kattungen vid båda konsistenserna av foder dels för variationen men även för att torrfoder är mycket lättare att använda i mat-pussel/aktiveringsleksaker som är en viktig del i kattens jaktlekar. Våtfoder har även en fördel att katten får i sig mer vätska samt att man kan blanda i eventuella kosttillskott och mediciner om katten skulle råka ut för en period av sjukdom.

 

Bete sig som en katt

Katter behöver få hänge sig åt saker som är naturliga för katter så som att få klösa, leka och jaga. Katter med klös har vi pratat om i tidigare nummer. Ge din katt klösmöjligheter. Om din katt klöser på ett för dig ”fel ställe” kan detta bero på att du har för få klösmöjligheter eller till exempel att din katt känner sig osäker i sitt revir och klösmarkerar.

 

Att få leka är en viktig del i stimuleringen av kattens liv. Katter verkar föredra att man varierar leksakerna samt lekar som triggar igång deras jaktinstinkt.  Ha hellre korta lekpass och fler, för långa lekpass kan göra katten ointresserad. Om din katt tappat intresse kan byte till en ny leksak efter en liten paus trigga igång leken igen.

 

Att få jaga är viktigt för kattens välmående. Jakten har många stimulerande moment; spana, smyga, jaga, fånga, leka med och äta upp bytet. Katter som inte får jaga eller stimuleras med jaktliknande lekar riskerar att drabbas av övervikt, uttråkning och frustration. Du kan på olika vis få din katt att få utöva jaktbeteende ett sätt är att använda mat för att locka katten till lek.

 

Hur kan maten locka till lek?

Att låta katten leta, jaga och få jobba för att få sig maten efterliknar kattens naturliga sätt att få i sig föda ute i naturen. Vildkatten äter kring 12-20 mindre mål mat utspritt på dagen. Att bara presentera maten i en matskål efterliknar inte kattens naturliga beteende att söka, jaga efter mat. Se istället maten som en möjlighet att genom hela kattens liv få tillfälle att berika kattens miljö. Använd dig av ”mat-pussel”, vilka kan vara hemmagjorda eller köpta. Mat-pussel gör att din katt får tänka, använda sina färdigheter för att komma åt maten som är gömd inuti leksakerna. Det finns ett stort utbud av kluriga mat-pussel att köpa vilka gör att din katt äter lite mindre måltider men ofta. Någrga exemel är trixie snackbox, Funboard, eggcerzice. Till en början låt katten får pröva vilken mat som motiverar den att få ut maten ur mat-pusslen. Mat-pussel är perfekt ”hjärngympa” för katten. Först måste katten identifiera vilket mat/godis det är inne i leksaken med hjälp av sina sinnen som lukt, ljud och syn, vilket bygger upp ett intresse hos katten att vilja få ut godbitarna och till slut försöker katten på olika vis få ut maten. Katten får direkt en belöning för dess strävan vilket triggar katten att försöka igen. Mat-pussel är perfekt träning för att lära din katt olika trick eller att belöna katten för positiva beteenden som att klösa på klösbrädan istället för soffan. Sprid ut maten på flera ställen i hemmet så får din katt använda sitt luktsinne för att söka reda på maten. Bitar av torrfoder kan även kastas ut för att din katt skall få leta upp dem.

 

Lek med din katt och få en vän för livet

En katt som leker mår bra både fysiskt och mentalt. Leken ger även dig tillfälle som kattägare att stärka banden till din katt.  Leken är ofta ihopkopplat med kattens jaktbeteende och kan därför vara lika belönande som att få godbitar.

 

Lite tips på vad du kan tänka på då du leker med din katt.

 • Fråga din katt- vilka leksaker föredrar den? Leksaker som efterliknar jakten är till exempel olika kattspön med fjädrar. Jag själv gillar att ha kattspön med en stålvajer så jag både kan härma ”byten” som katten får jaga på marken samt ”byten” katten får hoppa efter i luften.
 • Låt katten få fånga ”bytet” och belöna din katt för leken samt stunden ni har tillsammans.
 • Leksaker med fjädrar -stimulerar katten då de efterliknar flygande byten som fåglar och insekter. Även leksaker som katten kan få tag med klor och mun, så som lite större mjuka leksaker, stimulerar till lek.
 • Variera leksakerna- byt ut leksakerna varje vecka. Ha en kattlåda med leksaker, välj ut 5 ”nya” leksaker varje vecka och rotera sedan 5 ”nya” leksaker veckan efter.
 • Gömma leksaken- precis som mat-pussel kan en leksak gömmas och din katt kan få klura på hur den skall få ut leksaken. Lägg en leksak i klätterträdet eller i en hemmagjord aktiveringsboll.
 • Laserleksaker lek försiktigt- var försiktig med laserleksaker. Om katten aldrig får fånga ljuspunkten kan detta leda till frustration. Lek hellre korta pass och beröm katten med en godis ibland då den fångat laserpricken. Trixie laserpekare där du själv kan styra rörelserna eller så kan du använda automatiska laserleksaker från Petsafe som har förinställda program som är inställda så att katten får chans att fånga "musen"
 • Schemalagd lekstund- katter tycker om och känner sig trygga med att ha rutiner. Katter behöver ha sociala stunder (så som till exempel lek) med sin matte och husse redan från ung ålder.

 

Ge din katt en rik miljö och du stimulerar din katts aktiviteter samt får en harmonisk liten ”purr-fekt” kisse!

 

 

Av veterinär Anna-Karin Andersson Landgren, Onsalaveterinären & Veterinärbutiken

 

 

 

 

 

Dela detta innehåll