Kategorier

Nyheter

Erbjudande

Om oss

Tips på hur du kan minska stress för katten vid njursvikt

Publicerad: 2015-11-27 22:45:12

Jag försöker alltid tänka på hur viktig relationen mellan matte/husse och katt är. De band som finns dem emellan vill vi bevara. Att behöva tvinga och stressa sin katt dagligen under längre perioder kan förstöra dessa starka och viktiga band.  Det finns saker vi kan göra och tänka på som minskar stressen för katt och kattägare.

 

  • Starta med en behandling åt gången- Om det går så introducera nya behandlingar försiktigt. Tag helst en behandling i taget. Ibland måste veterinären så klart behandla eventuella akuta problem men annars kan man försöka starta med en behandling i taget. Jag brukar försöka börja med att byta till njurmat sedan 1-2 veckor efter ”smyger jag in” nästa behandling.
  • Välj läkemedel och kosttillskott som är lätta att ge- Det är inte lätt att ge katter medicin! Vissa läkemedel är framtagna för att vara lätta att ge till katt. Flytande läkemedel mot till exempel artros och mot proteinuri är exempel på detta. Vissa läkemedel har köttsmak och blir då lättare för katten att acceptera. Prata med din veterinär om det finns alternativa former för att lättare kunna medicinera din katt.
  • Göm läkemedlet - Vissa mediciner finns tyvärr inte i former som passar kattens personlighet och då får vi använda vår fantasi för att ge katten medicin utan stress. Ibland kan man blanda i mat eller godis. Jag har tagit hem tunna gelatinkapslar  på min klinik med kycklingsmak som man kan öppna och fylla kosttillskott eller krossade tabletter med. På så vis kan man få i katter läkemedel som smakar illa eller som kan vara skadliga för djurägaren att ta i. (Ett exempel är läkemedel mot sjukdomen hypertyreos.)
  • Minska stress genom miljöförändringar- du skall inte göra och behöver ofta inte göra några större förändringar i hemmet men det finns några saker du kan göra för att förenkla för njurkatten.
  • Lugn och ro – tänk på att sjuka djur behöver lugn och ro. Har man flera katter i hushållet måste man fundera på hur man kan minska stress. Se till att din katt har en egen eller flera trygga vrår. Det kan vara liggpuffar som är lite upphöjda ifrån golvet. Puffar som ligger i fönstret eller en elementhängare som också ger en lugnande värme. Om man har små barn så kan det för vissa katter vara skönt att få äta och dricka i fred. Ställ mat och vattenskålar upphöjt så bara katten har tillgång till dem.
  • Artros – stelhet i lederna kan göra ont och det kan även göra att din katt inte får tillgång till sina grundbehov (äta, dricka, gömma sig, kisslåda). Se till att ge katten tillgång till dessa genom att placera dem nära katten och på fler ställen. Om katten inte kan gå uppför trapporna som förr, ställ kisslådor i hushållets båda plan. Lindra smärtan katten om den visar tecken på obehag. Prata med din veterinär hur ni kan smärtlindra på bästa sätt.
  • Förenkla kattens rörelser – förutom att smärtlindra en katt som har ont av artros så kan man förenkla kattens förflyttningar i hemmet. Vissa golvytor kan vara hala och gå på. Laminatgolv och marmorgolv är hala, en plastmatta eller halkfri matten kan ge katten möjlighet att lätt ta sig från ett rum till ett annat. Din katt kan då den blir äldre få längre klor och den kan även få svårare att dra in klorna då musklerna försvagas. Klorna kan då fasta i underlag. Undvik då mattor med långa fransar som katten lättare kan fastna i. En av mina djurägare byggde om en IKEA pall till en egen kattpall så kissen kunde få tillgång till alla sjysta ställen.
  • Lugnande doftferomoner –  Det finns lugnande doftferomner, Feliway som du kan sätta i kontaktuttaget i hemmet som kan lugna och göra din katt tryggare.
  • Lugnande kosttillskott – ibland kan naturligt lugnande kosttillskott minska stress och ge katten bättre livskvalitet.

 

 

Dela detta innehåll